Budapesti cég gyártotta a Libanonban gyilkoló csipogókat, a magyar kormány cáfol

Budapesti cég gyártotta a Libanonban gyilkoló csipogókat, a magyar kormány cáfol

2024. 09. 18.

A Moszad izraeli külföldi hírszerző szolgálat helyezett el robbanóanyagot a Hezbollah libanoni siíta milícia által megrendelt mintegy ötezer személyhívó készülékben, amelyek egyidejű detonálásában kedden kilencen meghaltak és csaknem háromezren megsebesültek – közölték libanoni biztonsági források.

Az egyik magas rangú biztonsági tisztviselő szerint az izraeli titkosszolgálat hónapokkal ezelőtt, még a gyártási folyamat során juttatott szinte kimutathatatlan, kis mennyiségű – egy másik forrás szerint legfeljebb három grammnyi – robbanóanyagot tartalmazó és kódolt üzenettel aktiválható paneleket a „csipogókba”. Az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozó szakértők szintén úgy vélik, hogy a detonált készülékekbe még kiszállításuk előtt, az ellátási láncba való külső beavatkozás révén került robbanóanyag – írta meg a Vasárnap.hu.

„A Hezbollah tagjai a korszerűtlen, csupán szöveges üzenetek megjelenítésére alkalmas kommunikációs eszközt használják távolsági kapcsolattartásra annak érdekében, hogy az izraeli csapásmérő erők ne tudják bemérni tartózkodási helyüket” – közölték a szervezettel kapcsolatban álló források.

Noha a szóban forgó készülékek a rajta feltüntetett logó alapján a tajvani székhelyű Gold Apollo cég termékei, a vállalat szerdán azt közölte, hogy az AP924-es típusú személyhívókat egy budapesti székhelyű cég, a márkanév használatára licenszengedéllyel rendelkező BAC Consulting Kft. gyártja és értékesíti.

„Együttműködési megállapodásunk értelmében engedélyeztük a BAC-nak, hogy a kijelölt régiókban a termékértékesítéshez használja a védjegyünket, ám a termékek tervezése és gyártása kizárólag a BAC felelőssége” – áll a Gold Apollo közleményében.

Hszu Csing-kuang, a tajpeji székhelyű cég vezérigazgatója újságíróknak azt mondta, hogy vállalata az elmúlt három évben kötött licenszszerződést a BAC-kal, amely számos termékén alkalmazza a tajvani cég márkajelzését. Kijelentette továbbá, hogy keresetet nyújt be az inkriminált készülékek gyártója ellen, amelynek kifizetéseivel kapcsolatban problémák merültek fel .

„Az átutalás nagyon furcsa volt” és a Közel-Keleten keresztül bonyolódott – tette hozzá, cégét pedig az incidens áldozatának nevezte. „Lehet, hogy nem vagyunk nagyvállalat, de felelősségteljes cég vagyunk. Nagyon kínos ez az ügy” – fogalmazott.

A tajvani gazdasági minisztérium közleményben időközben megerősítette, hogy nincs nyoma tajvani személyhívó készülékek közvetlen kivitelének Libanonba.

Hírdetés

Izrael egyelőre nem reagált az ügyben, röviddel a robbanásokat megelőzően azonban az izraeli sajtó arról számolt be, hogy a politikai vezetés „drámai egyeztetéseket” folytat.

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter a személyhívók összehangolt felrobbantását, amelyben Modzstaba Amani, Irán bejrúti nagykövete is megsérült, terrorcselekménynek nevezte, s szintén Izraelt tette felelőssé. Abdalláh Buhabib ügyvivő libanoni külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetésében részvétét nyilvánította ki és Irán segítségét ajánlotta fel a teheráni külügyi tárca közleménye szerint.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma kijelentette, hogy nem volt köze az incidenshez, ugyanakkor óva intette a teheráni vezetést minden olyan cselekménytől, amely tovább ronthatna az amúgy is feszült helyzeten.

Reagált a kormány: nem Magyarországon gyártották a Hezbollah-harcosok felrobbant csipogóit

A történet meglepő fordulata, hogy miután kiderült, a tajvani Gold Apollo vállalat gyárthatta azokat a személyi hívókat, amelyekből több ezer robbant fel egyszerre Libanonban és Szíriában, sajtótájékoztatót tartott a Gold Apollo vezetése. Kora délután a magyar kormány hivatalosan is reagált az ügyre – írta meg az Index.

A vállalat elnöke, Hszu Csing-kuang azt mondta, nem ők gyártották a Hezbollah fegyveresei által használt AR-924-es személyi hívókat, noha néhány maradványon ott volt a céges matrica, hanem egy európai, nevezetesen budapesti székhelyű vállalkozás. Az APNews és a Reuters is idézte a tajvani vállalat közleményét, amely szerint megállapodásuk értelmében a Gold Apollo felhatalmazta a BAC Consulting Kft.-t, hogy bizonyos térségekben használhatja a márkajelzésüket az értékesítéshez, de a termékek tervezése és gyártása kizárólag a BAC felelőssége.

Rákerestünk az Opten céginformációs rendszerben, ahol az derült ki, hogy a BAC Consulting Kft.-t 2022-ben alapították, és fő tevékenységeként üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadás van feltüntetve. Székhelye pedig Budapesten, a Szőnyi úton található. Tavalyi árbevétele 210 millió forint volt, és 18 milliós adózott eredményt ért el. Ügyvezető tulajdonosa Bársony-Arcidiacono Cristiana Rosaria, akinek elküldtük kérdéseinket a csipogógyártással kapcsolatban – amint válaszol, frissítjük cikkünket. Próbáltuk telefonon is elérni a céginformációk között fellelhető számon, de senki nem vette fel.

Időközben az NBC elérte a magyar cég vezetőjét, Cristiana Bársony-Arcidiaconót, aki megerősítette, hogy cége a Gold Apollóval dolgozott együtt. Amikor a személyhívókról és a robbanásokról kérdezték, azt felelte, hogy

Tegnap, Libanonban és Szíriában a délutáni csúcsforgalomban, amikor az üzletek zsúfoltak voltak emberekkel, és az utcákon komoly forgalom hömpölygött, egyszerre szólalt meg több ezer személyi hívó. Szemtanúk szerint mintegy tíz másodpercig jelzett a készülék, majd felrobbant. Sok volt a szemsérült, mert amikor megszólalt a csipogó, többen az arcukhoz közel emelték, hogy elolvassák a szöveges üzenetet, miután megnyomták az elnémító gombot, ami szintén aktiválta a detonátort, és a személyi hívó felrobbant. Mintegy 3000 csipogó robbant fel nagyjából egy időben Libanon Hezbollah ellenőrizte területén és Szíriában. Kilencen meghaltak, köztük egy gyermek, és több mint 2750 ember sebesült meg, közülük 170 állapota válságos. Ugyancsak megsérült az akcióban Irán libanoni nagykövete is. A Hezbollah elismerte, hogy a távirányításos támadásban nyolc emberüket vesztették el, és bosszút ígért.

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »