Étel szállítása, tárolása thermoboxban, konténerben (x)

Étel szállítása, tárolása thermoboxban, konténerben (x)

Manapság az ételkiszállítás fénykorát éli, de egyébként is gyakran előfordul, hogy az étel nem kerül tálalásra rögtön az elkészítést követően, és ekkor fontos a megfelelő fogyasztási hőmérsékleten történő tárolás, ha a hűtés és melegítés a rövid időtáv miatt nem jön szóba.

Ezekre a feladatokra, főleg nagyobb mennyiséget jelentenek megoldást a konténerek, az étel kiszállításnál pedig a thermoboxok, azaz melegen tartó ládák kapnak egyértelműen főszerepet.

A thermobox fontosabb tulajdonságai

Ezeknek a speciális ládáknak az a funkciója, hogy a szállítandó ételt fogyasztási hőmérsékleten tartsák akár több órán keresztül is. Nemcsak meleg ételek esetén működnek jól, hiszen hidegentartásra éppen úgy használhatóak.

Sokat segít a gazdaságosságban az egyenméret, hiszen így több ilyen láda helytakarékosan egymásra rakható, sokkal könnyebben szállítható, akár egy kisebb jármű segítségével is.

Mivel ezek a ládák tárolásra szolgálnak, a beszerzés előtt mindig végig kell gondolni, hogy mit szeretnénk tárolni, szállítani bennük, és ezt milyen edényben tennénk. A dobozok kialakításánál a gyártók jellemzően a gasztronorm GN1/1 vagy GN 2/1 tárolására készültek fel, de léteznek külön cukrászati célokra készült 60×40 centiméteres ládák is, emellett természetesen minden típusból léteznek különböző méretek a befogadási képesség szerint.

A ládáknak a betölthetőség alapján két nagy típusa van: léteznek elöl- illetve felültöltős kivitelek. Amennyiben a láda felültöltős, a fedél – értelemszerűen – felül található, így az edényeket vertikálisan kell egymásra helyezni, magyarán egymásra kell őket rakodni.

Hírdetés

Az elöltöltős thermobox fedele valamelyik oldalon kapott helyet, ezeknél jellemzően sínekre helyezve kerülnek az edények a konténerbe, ezzel a használati lehetőségek száma nagyban bővül, a láda tartalma könnyebben variálható.

Fűtött ládák

Vannak olyan thermoboxok is, amik nemcsak az étel saját hőmérsékletének huzamosabb megtartását segítik, hanem – elektromos fűtési rendszernek köszönhetően – aktívan melegíteni is képesek, kiszállításkor ezzel kompenzálva a többszöri kinyitás okozta elkerülhetetlen hőveszteséget.

Amennyiben nem áll rendelkezésre elektromos betáplálási lehetőség, akkor hagyományos hőtartó ládaként működnek, passzív módon segítik a fogyasztási hőmérséklet fenntartását.

Szigetelt italadagolók

Természetesen nemcsak ételeket lehet szigetelten szállítani, hanem az italokat is, ami nagy segítséget jelent a közétkeztetésben, catering szolgáltatások biztosítása esetén, büfé standokon.

Ezek a termékek is kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, a forró és a hideg italokat is képesek órákon keresztül fogyasztási hőmérsékleten tartani. Persze a minőség ezen termékek esetében is alapvető fontosságú, ezért érdemes megfontolni a thermobox és thermoláda vásárlását a Nagykonyhai.com Webáruháztól.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »