Július 6-án a dunaszerdahelyi reptér ad otthont a VIII. Felvidéki vágtának

Július 6-án a dunaszerdahelyi reptér ad otthont a VIII. Felvidéki vágtának

A vágta nemcsak a hagyományok ápolása és életben tartására szolgál, hanem a szórakozás és a Nemzeti vágtára való kijutásról is. Az idei évben rekordszámú lovas jelentkezett, szám szerint 22.

Idén lesz az első Huszárgyerek vágta, de természetesen a jól ismert Kishuszár vágta sem marad el. Dunaszerdahely mindhárom kategóriában indít lovast.

„Nagyon örülünk a szabálymódosításnak, mert ennek köszönhetően lehetőség nyílik a folyamatos utánpótlás nevelésre. Így idén először már a 16-17 évesek is versenyezhetnek, akik a Kishuszár vágtát követően később akár a felnőtt futamban, a Felvidéki vágtán is megmérettethetik magukat. A kishuszár vágtán 5, a Huszárgyerek vágtán pedig 4 lovas indul. Mindkét kategóriában két előfutamot tudunk rendezni. A Felvidéki vágta ezáltal eleget tesz az egyik fontos célkitűzésének, hogy a fiatalok érdeklődését is felkeltse a Lovassport itánt” – hangsúlyozza Bóna Erzsébet, a Felvidéki vágta szervezője.

Szelle Tibor, Bogár Miklós, Szilvási László és Mucska Viktor személyében olyan lovasokat üdvözölhetünk, akiknek a VIII. Felvidéki Vágta lesz az első galoppversenyük. Külön büszkeséggel jelentem, hogy három hölgy is nyeregben ül, Baranyovics Blanka, Karika Vivien és Sebestyén Beatrix.

Ha a településeket nézzük, akkor több visszatérő van: Nyárasd, Királyrév, Szókszelőce, Nyékvárkony, Somorja, Tallós vagy Feketenyék. A felvidéki vágta történetében két település először indít lovast, Patonyrét és Nagyabony.

Hírdetés

Házigazdaként a célunk változatlan, továbbra is azt szeretnénk, hogy a felvidéki vágta a magyar lovasok találkozója legyen, amely egyúttal a lovassport népszerűsítéséről és a lovas hagyományok ápolásáról, illetve bemutatásáról szól” – fogalmazott Hájos Zoltán, a házigazda dunaszerdahelyi polgármestere.

A koncertek minden korosztály megszólítása, a legkisebbeket Brandnyúl várja, minidiszkóval. A Nemzeti Lovas Színház színészei operett és musical slágereket énekelnek lóháton, majd a Lámpás citerazenekar a felvidéki magyar népi kultúra kincseiből add ízelítőt.

Este a NOX együttes várja a rajongókat, illetve itt lesz a hiphop és a R´n´B egyik legismertebb DJ-je, DR. BRS. A fesztiválról nem hiányozhat a lovasprogram sem, lesz western show, marhaterelés, illetve a Nyugati Vármegye Vitézlő Rendje Hagyományőrző Egyesület lovas és gyalogos harcmodor bemutatót tart, amely a török hódoltság korát idézi meg.

Idén is várja látogatóit a Kézművesek Udvara és a Csallóközi ízek utcája. A gyerekek korabeli fajátékokkal szórakozhatnak, továbbá török kori sátrakban harci eszközöket is kipróbálhatnak.

(Lukács Bence, Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »