Trump: Ukrajna NATO-csatlakozásának emlegetése és Joe Biden retorikája provokálta ki a háborút

Trump: Ukrajna NATO-csatlakozásának emlegetése és Joe Biden retorikája provokálta ki a háborút

Joe Biden hibás és provokatív retorikája vezetett az orosz–ukrán háborúhoz – így látja Donald Trump. A korábbi amerikai elnök szerint a végső lökést Ukrajna NATO-csatlakozásának emlegetése adta Moszkvának, pedig több mint húsz éve tudni lehet, hogy Oroszország agresszíven válaszol egy ilyen lépésre. Donald Trump szavai egybevágnak a brit euroszkeptikus politikus, Nigel Farage kijelentésével. Ő a minap azt mondta: a Nyugat provokálta ki a háborút az EU és a NATO terjeszkedésével.

„Húsz éve hallom, ha Ukrajna a NATO tagja lesz, az komoly problémát jelent Oroszországnak. Azt hiszem az ukrán tagság felvetése miatt kezdődött ez a háború” – mondta Donald Trump a napokban.

A korábbi amerikai elnök szerint a háború kirobbanását a Fehér Ház provokatív és rossz retorikája okozta, a legnagyobb hibát pedig Joe Biden követte el, amikor kiállt Ukrajna NATO-csatlakozása mellett.

„Ez nagyon provokatív volt, sőt, mostanában még provokatívabbá váltak. Úgy hallom, már rutinszerűen beszélnek arról, hogy Ukrajna belép a NATO-ba. Sőt, most már azt is hallom, hogy Franciaország harcba akar menni. Sok sikert kívánok hozzá” – fogalmazott Donald Trump.

Nigel Farage: Oroszországot kiprovokálták, ezért indított háborút Ukrajna ellen

Hírdetés

Az, hogy Ukrajna jövője a NATO-ban van, nem kérdés – jelentette ki tavaly decemberben Joe Biden amerikai elnök, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt fogadta Washingtonban. Az amerikai elnök korábban is hangsúlyozta, hogy Ukrajnának a NATO-ban a helye.

Pedig korábban a jelenlegi amerikai elnök is úgy vélekedett, hogy az Észak-atlanti Szövetség keleti terjeszkedése komoly veszély.

Joe Biden még 1997-ben szenátorként arra figyelmeztetett, hogy a balti államok NATO-csatlakozása ellenséges reakciót válthat ki Oroszországból.

„Ha bármi felborítaná a mérleg egyensúlyát és ellenséges, illetve radikális lépésre kényszerítené Oroszországot, az ez lenne” – szögezte le Joe Biden 1997-ben.

Moszkva folyamatosan figyelmeztetett: nem tűri, hogy a NATO közelebb húzódjon a határaihoz. Vagyis az elmúlt terjeszkedés és az ukrán tagság terve hozzájárulhatott ahhoz, hogy Oroszország kirobbantotta a háborút.

M1 Híradó


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »