A védelmi minisztérium jogi lépéseket tesz a MiG-29-es vadászgépek Ukrajnának történt átadásával kapcsolatban

A védelmi minisztérium jogi lépéseket tesz a MiG-29-es vadászgépek Ukrajnának történt átadásával kapcsolatban

A szlovák védelmi tárca jogi lépéseket tesz a MiG-29-es vadászgépek Ukrajnának történt adományozásával kapcsolatban, mivel véleményük szerint Eduard Heger ideiglenesen megbízott kormányának erre nem terjedt ki a hatásköre, s az adományozásra kellő jogi elemzés nélkül került sor. Ezzel szemben Jaroslav Naď volt védelmi miniszter továbbra is kitart amellett, hogy jogi szempontból helytálló volt a MiG-ek adományozása.

„Minisztériumba kerülésem után ellenőrzést végeztem, s igyekeztem utánajárni, hogy dolgozott-e valaki ilyen jogi elemzésen, és egyáltalán létezik-e, de semmi ilyesmit nem találtunk” – mondta Igor Melicher, a védelmi minisztérium államtitkára. Úgy véli, hogy

Az államtitkár reagált arra a dokumentumra is, amelyet Jaroslav Naď exminiszter 2023 májusában a közösségi oldalon tett közzé. Ennek kellett volna alátámasztania a vadászgépek elajándékozásának megalapozottságát. „Kiderült, hogy a volt miniszter hazudott, amikor erre a jogi elemzésre hivatkozott a MiG-29-es vadászgépekkel kapcsolatban” – kommentálta az ügyet Melicher.

Naď volt miniszter ragaszkodik ahhoz, hogy a MiG-ek adományozásáról szóló döntés jogi elemzése megtörtént. Állítása szerint nemcsak a védelmi minisztérium készítette az elemzést, hanem az akkori igazságügyi miniszter, Viliam Karas is foglalkozott vele. Naď szerint a külügyminisztérium is egyetértett az álláspontjukkal, ahogy az elnöki és a kormányhivatal jogi osztályai is, s ennek alapján döntött a kormány. „Jogilag teljesen tiszta ügy volt” – bizonygatta.

Hírdetés

mivel ezek életeket mentenek, és értéküket az Európai Békekeretből megtérítik majd Szlovákiának. A bejelentett jogi lépésekkel kapcsolatban elmondta, hogy a rendőrség ez ügyben már egy büntetőfeljelentést elutasított.

2023 márciusában az Eduard Heger vezette ideiglenesen megbízott kormány úgy döntött, hogy Ukrajnának adja 13 MiG-29-es vadászgépét és a Kub légvédelmi rendszer egy részét. Ezzel kapcsolatban több politikus és jogász azzal érvelt, hogy az ideiglenesen megbízott kormánynak erre a döntésre nem volt felhatalmazása.

Róbert Dobrovodský állami jogvédő erre vonatkozó jogi elemzést kért a tárcától, majd keddi (június 11.) közleményében arról tájékoztatott, hogy a minisztériumnak nem sikerült ilyen jogi elemzést találnia.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »