Ferenc pápa beszéde a Fokoláre Mozgalom által szervezett vallásközi találkozó résztvevőihez

Ferenc pápa beszéde a Fokoláre Mozgalom által szervezett vallásközi találkozó résztvevőihez

Ferenc pápa fogadta a Fokoláre Mozgalom Vallásközi Találkozójának résztvevőit június 3-án. Beszédében, amelyet most teljes egészében közlünk, a vallásközi párbeszédet a keresztények és a többi vallás kötelességének nevezte.

Egyetlen emberiség: a béke forradalmi útjai – ezzel címmel tartották meg a Fokoláre Mozgalom Vallásközi Találkozóját Castel Gandolfóban, a mozgalom nemzetközi központjában. 480 résztvevő érkezett 40 országból, 12 nyelven követték a programokat, és minden nagy világvallás képviseltette magát.

A május 31. és június 4. között megrendezett találkozó záróakkordja egy Assisibe tett zarándoklat volt. A béke városában, a vallások a békéért találkozók helyszínén a sokvallású társaság ünnepélyesen elköteleződött a népek közötti béke, a testvériség, az igazságosság és a megbékélés mellett, ki-ki a maga vallása szerint.

Voltak köztük rabbik, imámok, katolikus papok, théraváda és mahájána buddhista szerzetesek, valamint zsidó, muszlim, keresztény, hindu, buddhista, szikh, bahái és tradicionális vallású világiak, mindenféle korosztályból. A találkozót egy vallásközi munkacsoport szervezte, a program a béke legfőbb ajándékára összpontosított, mely most annyira veszélyeztetett.(…)

Találkozás, meghallgatás, lépések a kiengesztelődés felé, a fájdalomban való osztozás jellemezték az összejövetelt, melynek során szakértők által tartott előadások és kiscsoportos beszélgetések váltották egymást a következő témákban: politika és nemzetközi diplomácia, gazdaság, mesterséges intelligencia és környezetvédelem, mindez a béke szemszögéből elemezve. Különböző kultúrákhoz, vallásokhoz tartozó szakértők szólaltak fel.

„Ma a vallások rendkívüli fontossággal bírnak – figyelmeztetett Pasquale Ferrara. – Hiába állítják a nemzetközi kapcsolatok realista szakemberei, a háború nem az emberiség normális állapota.

Egy ma a nemzetközi kapcsolatokból igen hiányzó értéket kell ápolnunk, ez pedig a bizalom.”

Június 3-án Ferenc pápa a Szent Kelemen-teremben fogadta a résztvevők kétszáz fős delegációját. Beszéde elején a pápa Margaret Karramhoz fordulva biztosította őt imáiról a Szentföldért, Margaret szülőföldjéért. Margaret Karram így kommentálta: az országomért imádkozik, ahol két nép él együtt, és mind a két nép szenved…

„Ezek a szavak egyfelől örömet adnak nekünk – értékelte a Szentatya szavait Margaret Karram, a Fokoláre Mozgalom elnöke –, másfelől érezzük a felelősségünket, hogy még többet tegyünk a békéért…

*

Hírdetés

Ferenc pápa beszéde a Szent Kelemen-teremben, 2024. június 3-án a Fokoláre Mozgalom vallásközi találkozójának résztvevőihez:

Kedves testvéreim és nővéreim, jó napot!

Üdvözlöm a Fokoláre Mozgalom elnökét, akinek azt szeretném mondani: imádkozom a hazádért, nagyon imádkozom, mert most szenved; és üdvözöllek mindannyiótokat, akik részt vesztek ezen a vallásközi találkozón. Köszönetet mondok azért a kitartásért, amivel Mária Műve előreviszi a Chiara Lubich által megkezdett utat a nem keresztény vallásúakkal, akik osztoznak veletek az egység lelkiségében. Ez egy forradalmi út, amely nagyon sok jót tesz az Egyháznak. A Szentlélek élteti ezt a tapasztalatot, mely mondhatjuk, hogy Krisztus szívében gyökerezik, az ő szeretet, kommunió és testvériség iránti szomjába.

Így történt ez, akárcsak ötven éve Algériában is, ahol egy olyan muszlim közösség született, mely teljes egészében a mozgalomhoz csatlakozott. Így volt ez Chiara Lubichnak a különféle vallások vezetőivel való találkozásai alkalmával is, amikor buddhista, iszlám, hindu, zsidó, szikh és egyéb vallási vezetőkkel volt együtt. Egy olyan párbeszéd indult akkor, amely a mai napig fejlődik, amint azt a ti mostani jelenlétetek is bizonyítja.

Ez a tapasztalat a szeretet-Istenre mint alapra épül, s ez konkretizálódik a kölcsönös szeretetben, a meghallgatásban, a bizalomban, egymás befogadásában és egymás identitásának tiszteletében.

Ezen az úton járva nem keresztény testvéreitek és nővéreitek is osztoztak veletek Mária Művének lelkiségében vagy annak bizonyos gondolataiban, és élik azokat saját népük körében. Velük túl is léptek a párbeszéden, testvéreknek érzitek magatokat, közös álmotok az egyesült világ, a különbözőségben megvalósuló harmónia.

Kedveseim, tanúságtételetek örömmel tölt el engem, vigasztal, különösen ezekben a konfliktusokkal terhelt időkben, amikor a vallást sokszor eszközként használják a szembenállás fokozására.

Ezért bátorítalak titeket, hogy menjetek előre, mindig előre!

Az Úr áldjon meg mindannyiótokat. Árassza rátok az Úr az áldását, mert ő mindegyiktekhez közel van. Áldjon meg titeket az Úr! Ámen.

A teljes cikket ITT olvashatják.

Fordította: Paksy Eszter

Forrás és fotó: Új Város online

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »