Hivatásgondozók és fiatal felnőttek pásztorációjának felelősei találkoztak Belgiumban

Hivatásgondozók és fiatal felnőttek pásztorációjának felelősei találkoztak Belgiumban

Az Európai Jezsuita Provinciálisok Konferenciájának két munkacsoportja rendezte meg éves közös találkozóját május 20. és 25. között: a Gent városához tartozó Drongenben tizenhat európai hivatásgondozó és fiatal felnőttek pasztorációjáért felelős jezsuita gyűlt egybe.

Az eseménynek a festői szépségű Oude Abdij („Öreg apátság”) adott otthont, amely a Hollandiát és Észak-Belgiumot magában foglaló jezsuita rendtartomány (ELC) lelkigyakorlatos központja.

Az együtt töltött négy nap a lelki beszélgetés, a kölcsönös tanulás és gazdagodás, valamint az Úrnak a Jézus Társaságához intézett, a mai Európába szóló elhívásának elmélyítése volt.

A főelőadó Sofi Van Ussel, a flamand püspökök egyházmegyék közötti ifjúsági szolgálatának, az Interdiocesane Jeugddienst (IJD) igazgatója volt. Sofi Van Ussel megosztotta a csoporttal az IJD flamandiai fiatalokkal és fiatal felnőttekkel végzett munkájának legfrissebb tanulságait.

A csoport egy napot arra is szánt, hogy elmélkedjen és imádkozzon a generális által tavaly kihirdetett, a jezsuita rend helyzetét értékelő, De Statu Societatis Iesu 2023 című dokumentum vonatkozó szakaszairól. Emellett jutott idő a rendtartományok hivatásgondozói stratégiái megosztására és jövőtervezésre is.

Hírdetés

A küldöttek csütörtök délután megragadták az alkalmat, hogy ellátogassanak Gent történelmi belvárosába, megnézzék a nevezetességeket és megkóstolják a helyi finomságokat.

A délután fénypontja a Szent Bavo-székesegyház megtekintése és a híres 15. századi genti oltárkép, a Van Eyck testvérek által készített A misztikus bárány imádása című festmény megtekintése volt. A múlt találkozott a jövővel, amikor a csoport virtuális tárlatvezetésben részesült a mű történetéről és jelentéséről.

A találkozót záró szentmisében Dalibor Renic SJ, az Európai Jezsuita Provinciálisok Konferenciájának elnöke kiemelte azt

Ez a feszültség a kifelé húzódás és a középpontba kerülés között a jezsuita hivatás jellemzője is. Ahogy a hivatásgondozók és a fiatal felnőttek közötti szolgálat koordinátorai visszatértek saját tartományaikba és szolgálataikba, a Társaságnak a mai európai fiatalok és leendő jezsuiták felé irányuló küldetése iránt megújult a remény – olvasható az európai jezsuiták honlapján.

Forrás és fotó: Jezsuita.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »