A gazdasági élet fellendítését szorgalmazza az EMSZ

A gazdasági élet fellendítését szorgalmazza az EMSZ

Az Erdélyi Magyar Szövetség egyenlő bánásmódot kér és ígér minden háromszékinek az elkövetkező mandátumban, függetlenül attól, hogy kire, milyen alakulatra szavaztak – jelentette ki tegnapi sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján Fazakas Péter, aki az EMSZ színeiben indul Kovászna Megye Tanácsának elnöki tisztségéért a közelgő választásokon.

Hit, munka, család jelszavakra alapozó kampányuk kapcsán Fazakas Péter elmondta, céljuk, hogy jólétet teremtsenek Háromszéken, ahhoz pedig pénzre, valamint jól működő, „dübörgő” gazdaságra van szükség. Rámutatott, a rendszerváltás óta az erdélyi s ezzel együtt a háromszéki magyar közösség is jelentősen megfogyatkozott, sokan, főként a fiatalok mentek el a jobb megélhetés reményében, s bár tervezték a visszatérést, nem mindenki jött vissza. Amennyiben a választópolgárok bizalmát elnyeri, ezt a tendenciát kívánja megfordítani az EMSZ megyei szervezete Háromszék gazdaságának megerősítésével, vállalkozások idevonzásával, adókedvezmények biztosításával annak érdekében, hogy a helyi vállalkozások tisztességes fizetést tudjanak biztosítani a helyi munkaerőnek, s ezáltal itthon maradásukat ösztönözzék.

Hírdetés

A fejlődés jegyében az önkormányzatok munkáját pályázatíró csoportok felállításával segítenék, a helyi kistermelőket pedig a terményeiket felvásárló és értékesítő központok létrehozásával, ugyanakkor méltányos támogatást biztosítanának a kulturális intézményeknek és egyesületeknek. Folytatnák a profi sport támogatását is bizonyos feltételek mellett, oly módon, hogy minél több helyi fiatal esélyt, helyet kapjon abban a sportklubban, amelyet a megyeszékhely és a megye önkormányzata is finanszíroz az adófizetők pénzéből – hangsúlyozta Fazakas Péter, aki megyeszerte újabb sportbázisok létrehozásáról is beszélt.

Fontosnak tartják a családorvosi hálózat megerősítését, a fiatal orvosok megtelepedésének elősegítését vidéken korszerű rendelők építésével. Szorgalmazzák az anyanyelvhasználatot a megyei önkormányzat ülésein, „profi fordítást” biztosítva a román tanácstagok számára, az egyházak, „nemzeti identitásunk fellegvárai” támogatását, „anélkül, hogy a lelkészeinket bármire is elköteleznénk” – mondta. Emellett olyan oktatási rendszert szorgalmaznak, amely a vidéki iskolák számára is biztosítja a zökkenőmentes működést és fejlődést. Utóbbiak kapcsán Kátai Zsuzsanna megyeitanácstag-jelölt a falvakból városokba ingázó középiskolások, diákok utazásának nehézségeire hívta fel a figyelmet, illetve az iskolák számára oly fontos, az új technológiák működtetését szavatoló szakemberek, kisegítő személyzet hiányára is. Johann Taierling megyei­tanácstag-jelölt Kézdivásárhely gazdaságának fellendítése, a munkahelyteremtés mellett foglalt állást, és rámutatott: a felső-háromszéki kisváros lakossága a korábbi 22 ezerről 16 ezerre csökkent, s ez részben az elvándorlásnak tudható be.

„Helyhatósági választás van, illik az eddigi munkát megbecsülni, az eddigi eredményeket értékelni és a jövő számára is megtartani azt, ami jó” – fogalmazta meg a szintén megyei önkormányzati mandátumra pályázó Bálint József, aki a választás szabadsága kapcsán osztotta meg gondolatait. Arra kérte a háromszékieket, vasárnap szánjanak időt rá, menjenek el és válasszanak, „mert választási lehetőség van” – fogalmazott.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »