Parkot neveztek el Kassán Münster Tivadarról

Parkot neveztek el Kassán Münster Tivadarról

Parkot neveztek el Kassa Dél városrészében Münster Tivadar egykori polgármesterről, aki 1872 és 1906 között, 34 éven keresztül állt a város élén.

Az egykori Erzsébetvárosban, ma Dél városrészben található park átnevezését előbb jóváhagyta az illetékes városi szakbizottság, majd 2024 márciusában a városi képviselő-testület is, így a közterület most felvette a Teodor Münster Park nevet.

Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármestere elmondta, példaképének tartja Münstert. „Rengeteget tett városunkért, sok hasznos munkát végzett. A leghosszabb ideig pozícióban levő kassai polgármesterek egyike, hatszor választották újra, megszakítás nélkül 34 évig állt a város élén. Természetesnek tartom, hogy egy ilyen jelentős kassai személyiség megérdemli, hogy méltó emléket kapjon, a város jelenlegi lakói és a jövendő generációk is emlékezzenek rá” – fogalmazott Polaček.

Hírdetés

Münster Tivadar nagy megbecsülésnek örvendett. „Nevét nemes ambicziótól hevített szakadatlan munkássággal emelvén tiszteltté. Különösen gazdálkodó talentumát emlitik elismeréssel. Lelkiismeretes és sikeres gazdálkodása, melynek üdvös hatását Kassa városa leginkább érzi, közmondásossá vált” – írja róla a Borovszky Samu szerkesztette Magyarország vármegyéi és városai.

1872 és 1906 között töltötte be a polgármesteri tisztséget, vezetése alatt Kassa rengeteget fejlődött, modern várossá vált. Nagy érdemei vannak a közlekedés, az ipar és a kereskedelem, az oktatási- és a kulturális intézmények fejlesztésében, a lakásépítésre is nagy hangsúlyt fektetett. Ott találjuk az új színház és az első városi múzeum építésének kezdeményezői között, de a Szent Erzsébet-főszékesegyház és a Szent Mihály-kápolna felújítását is szorgalmazta. Élhetőbbé és szebbé akarta tenni a várost.

Érdemei elismeréseként a Ferenc József-rend lovagkeresztjével tüntették ki, királyi tanácsosként is tevékenykedett. A polgármesteri tisztségből 1906-ban távozott, s három évvel később, 66 éves korában hunyt el.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »