Négy felkészülési mérkőzés, aztán irány az Eb

Négy felkészülési mérkőzés, aztán irány az Eb

Törökországgal és Koszovóval játszik felkészülési meccseket a magyar labdarúgó-válogatott. Mindkét találkozónak a budapesti Puskás Aréna ad otthont, a törökökkel március 22-én, a koszovóiakkal március 26-án csap össze Marco Rossi alakulata. Miközben a magyarok már az Európa-bajnokságra készülnek, a három kiadó hely is elkel a tornán.

Mennyire kell komolyan venni a felkészülési mérkőzéseket, különösen akkor, ha egy nagy torna előtt áll a válogatott? Nyilván rossz előjelnek tekinthető, ha minden barátságosnak nevezett meccsen vereséget szenved a csapat, például egy Európa-bajnokság előtt, de mire következtethetünk abból, ha minden találkozót megnyer, látványos, jó focival? Biztos a siker a tornán? A szurkolókat kellően megbolondították, majd jön az igazi próba, az Eb, ahol a lelkes gárda egymás után kapja a pofonokat, végül kiütve hazakullog, aztán lehet magyarázkodni. Persze másképp is történhet, a jó forma kitarthat a nagy eseményen, sőt, fokozhatja a csapat, egyre jobb eredmények születnek, könnyed csoportgyőzelem, kieséses szakasz, a többi pedig (sport)történelem.

Mi a legvalószínűbb forgatókönyv?

A magyar labdarúgó-válogatott négy felkészülési mérkőzést játszik a 2024-es Európa-bajnokság előtt. Az első két összecsapásra Budapesten kerítenek sort, Törökország és Koszovó lesz az ellenfél, majd a torna előtt, június 4-én Írországban, Dublinban lép pályára a csapat, 8-án pedig Izraelt fogadja, feltehetően Debrecenben. A Málta elleni meccs sajtóhírek szerint azért nem jött össze, mert a máltaiak Ausztriában szerettek volna játszani, a magyarok viszont idehaza. Az Európa-bajnokságon június 15-én kezd a magyar válogatott, de már az őszi program is megvan: a Nemzetek Ligájában hat találkozó vár Szoboszlaiékra. Ez a négy felkészülési mérkőzés egyben harc is lesz a kerettagságért, az Eb-re huszonhárom játékos nevezhető, három kapus mellett húsz mezőnyjátékos.

Régi és új kerettagok

Marco Rossi idei első keretében két új nevet találunk, de csak egy igazi újoncot. A tizenkilenc éves Vancsa Zalán egyszer már pályára lépett a válogatottban (két éve az olaszok ellen elveszített júniusi Nemzetek Ligája-találkozón), de ő lehet az egyik olyan játékos, aki ezen a négy meccsen vívja ki magának a kerettagságot. A belga másodosztályban szereplő Lommelben tíz gólnál tart a bajnokságban, a harmadik helyen állnak, támadóra pedig szüksége van a válogatottnak. Dárdai Márton viszont először kapott meghívót, és a Hertha huszonkét éves hátvédje Vancsához hasonlóan lehetőséget fog kapni a két összecsapáson. Dárdai még januárban jelezte, hogy a szívére hallgat, és hiába született Berlinben, szerepelt a német korosztályos válogatottakban, a magyar mezt választja, tehát az ő beválogatása sem tekinthető meglepetésnek.

Hírdetés

A védelemben a megszokott hármas, Orbán, Lang Ádám (Omonia) és Szalai Attila (Freiburg) mellett ismét meghívót kapott a felvidéki Mocsi Attila (Rizespor), valamint Balogh Botond (Parma), Szalai Gábor (Lausanne-Sport) és az említett Dárdai Márton.

A középpályások között több olyan játékost is találunk, aki a védelem szélén is bevethető. Ilyen Bolla Bendegúz (Servette), Kerkez Milos (Bournemouth), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia) és Loïc Négo (Le Havre) is. Kleinheisler, Schäfer, Nagy Ádám (Spezia), Callum Styles (Sunderland) a pálya közepén ütköznek az ellenféllel, labdát szereznek, inkább a védekezés a feladatuk, mint a támadás. A csatárok közt szerepel Varga mellett Ádám Martin (Ulszan) is, ahogy Szobosz-

lai Dominik (Liverpool), Sallai Roland (Freiburg), Gazdag Dániel (Philadelphia) és Horváth Krisztofer (Kecskemét), illetve Vancsa is. A két fehérvári, Fiola Attila és Kalmár Zsolt sérülés miatt hiányzik, utóbbi biztosan lemarad az Eb-ről, a Paks kapusa, Szappanos Péter ugyancsak megsérült. Botka Endre és Csoboth Kevin nem nyújtanak olyan teljesítményt a Fradiban és az Újpestben, hogy beférnének a mostani keretbe, de Rossi elképzelhetőnek találja, hogy a torna előtt kaphatnak még bizonyítási lehetőséget.

A magyar válogatott tizenkét mérkőzés óta veretlen, utoljára 2022. szeptember 26-án kapott ki, Budapesten, Nemzetek Ligája-meccsen, 0–2-re Olaszországtól. Törökország szintén Eb-résztvevő, az olasz Vincenzo Montella irányítja a gárdát, és Rossi is beszélt róla, hogy mindkét fél kereste a kapcsolatot, részben ezért találkozik egymással a két alakulat. Koszovót az a német Franco Foda vezeti 2024. február 17-től, aki 2018-től négy éven át, 47 mérkőzésen állt az osztrák válogatott élén, és kijutott vele a 2021-es Európa-bajnokságra.

Megjelent a Magyar7 2024/12. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »