Az államfő szerint az RTVS-ről szóló törvény uniós jogszabályokat sértene

Az államfő szerint az RTVS-ről szóló törvény uniós jogszabályokat sértene

Az RTVS-ről törvény előterjesztett új változatának elfogadása szöges ellentétben állna a sajtószabadságról szóló új uniós törvénnyel – figyelmeztetett Zuzana Čaputová köztársasági elnök. Az államfő emlékeztetett arra, hogy az új uniós rendelet olyan mechanizmusokat tartalmaz, amelyek a közszolgálati média függetlenségét és pártatlanságát garantálják, és megvédik a politikai beavatkozásoktól.

„Ez hangsúlyozza, hogy a tagállamok nem tehetik ki a közszolgálati sajtót a politikai ellenőrzés kockázatának, mivel ez elfogultsághoz, és a pártatlanság elvesztéséhez vezet” – tette hozzá az államfő.

Čaputová rámutatott, hogy

„Az uniós rendelet a közzétételétől számítva 20 nap múlva lép hatályba, azaz mire a kulturális minisztérium által javasolt törvényt elfogadják, már hatályos lesz. Vagyis nyilvánvaló, hogy a kulturális minisztérium törvénytervezete egyértelműen ellentmondana a rendelet céljának és szövegének” – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Az államfő szerint természetes, hogy minden intézményt a minőség és a szakmaiság javítására szólítanak fel, de az új jogszabály előterjesztői által az RTVS kapcsán felhozott indokokat, azaz az elfogultságot vagy a közszolgálatiság hiányát megkérdőjelezi.

Hírdetés

„A nézők az RTVS hírműsorait ítélték a legobjektívebbnek” – tette hozzá Čaputová.

Az előterjesztők szándéka az államfő szerint célirányosnak tűnik. Hozzátette, hogy ha a politikusok felelősségről beszélnek, azt az RTVS-t tekintve a pénzügyi források folyósításával és a közszolgálati szervek átlátható kiválasztásával kellene demonstrálniuk. „Semmiképpen nem azért felelősek, hogy milyen fényben szeretnék feltüntetni magukat a híradásokban, és nem is az, hogy milyen műsorokat sugározzon, vagy milyeneket ne sugározzon a műsorszolgáltató” – hangsúlyozta az államfő.

A minisztérium gyorsított véleményezési eljárásra bocsátott törvénytervezete nem választaná ketté a közmédiát, de számos változtatást tartalmaz. Az intézményi szervek létrehozásának mechanizmusa azonban változna, amelyekre a kulturális minisztérium és a parlamenti többség lenne a legnagyobb ráhatással. Emellett a finanszírozás kiegészítése céljából ismét bevezetnék az állammal való szerződéskötés intézményét.

A módosításokat a rádió és a televízió pénzügyi stabilitásának megerősítésével indokolták az előterjesztők, valamint azzal, hogy az intézmény többéves működése alatt sem tudta bizonyítani közszolgálatiságát. Az ellenzék élesen bírálja a törvényjavaslatot, mert szerintük ez nem más, mint az RTVS politikai ellenőrzésére, és az RTVS propagandasajtóvá alakítására tett kísérlet.

(TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »