Marco Rossi, a sikerkovács

Marco Rossi, a sikerkovács

Öt éve áll a magyar labdarúgó-válogatott élén, és mostanra eljutottunk oda, hogy a magyar állampolgárságot is felvette. Marco Rossi valamit nagyon tud rólunk, magyarokról, és azt is tudja, hogyan kell győzelemre vezetni egy olyan csapatot, amely nem a világ legjobbjaiból áll össze. Mindez persze nem jelenti azt, hogy mindenki rajong a szövetségi kapitányért.

Mi kellett ahhoz, hogy már az első öt csoportmeccs után úgy beszélhessünk a válogatottról, mint szinte biztos kijutóról? Természetesen győzelmek, mindig legalább eggyel több szerzett gól, mint ahányat kapott a csapat.

Nézzük az idei találkozókat! Győzelem az észtek és a bolgárok ellen, hazai pályán, a kapott gólok száma nulla, előbbi barátságos, utóbbi Eb-selejtezős mérkőzésen. Ezután döntetlen Montenegróban, majd újabb siker Litvánia ellen, odahaza. Két összecsapás, és megint kapott gólok nélkül hozta le a meccseket a válogatott. Szerbiában egy kapott gól, a csehek elleni hazai felkészülési találkozón szintén egy, győzelem kint, döntetlen idehaza. Majd ismét 2–1-es diadal a szerbek felett, magyarán hét mérkőzésen három kapott gól, tizenegy szerzett mellett.

A múltnál azért megállhatunk. Marco Rossi magyar bajnoki címet szerzett 2016–2017-ben a Budapest Honvéddal, bronzérmet a Honvéddal (2012–2013) és a DAC-cal (2017–2018), és hogy kicsit előre szaladjak, 2020-ban és 2022-ben megválasztották az év magyar edzőjének, amely díjat a Magyar Sportújságírók Szövetsége ítél oda 1985 óta. Amikor Rossit 2018. június 19-én kinevezték a magyar labdarúgó-válogatott élére, a DAC vezetőedzője volt éppen. Július 19-ig maradt Dunaszerdahelyen, aztán szeptember 8-án, egy nappal az ötvennegyedik születésnapja előtt, bemutatkozott szövetségi kapitányként is. Tampere, a 2018–2019-es Nemzetek Ligája, C liga, 2. csoport, az ellenfél Finnország, a végeredmény 1–0, Teemu Pukki a hetedik percben betalált. Nos, nem a legjobb bemutatkozás. Viszont ezután kétszer is legyőztük a görögöket, és a finnek mögött, de a görögök és az észtek előtt végeztünk, a Nemzetek Ligája átalakítása miatt pedig a második helyezettek is felkerültek a B ligába.

Hírdetés

Az E csoport negyedik helyezettje lett Magyarország, a 2020-as Eb csak pótselejtező útján vált elérhetővé, az A ágra került a válogatott, de előtte még felavatták az új Puskás Arénát, mert addig a ferencvárosi Groupama Aréna számított a magyar nemzeti csapat otthonának. Csakhogy a 2020-as évet felülírta a járvány, a pótselejtezőket elhalasztották, ahogy az Európa-bajnokságot is. A 2020-as ősz volt az, amikor a magyar válogatott látványosan szintet lépett – állítja e sorok írója. A 2016-os Eb már a múlté volt, a 2018-as vb-selejtezőt jobb lett volna elfelejteni (emlékezetes andorrai vereség), jöhetett a 2020–2021-es Nemzetek Ligája. A B liga 3. csoportjában Magyarország számított a kiesőjelöltnek. Ehhez képest a csapat nyert Törökországban és Szerbiában, előbbi válogatottat odahaza is megvertük, utóbbival döntetlent játszottunk, csak Oroszországot nem sikerült legyőzni. Csoportelsőként feljutottunk az A ligába, és ami az ősz másik két – fontosabb – mérkőzését illeti, Bulgáriát idegenben, Izlandot itthon ejtettük ki a pótselejtezőkben.

A 2022–2023-as Nemzetek Ligája ellenben akkora lökést adott a magyar válogatottnak, hogy a mai napig abból a lendületből él. Pedig ki kellett volna esnünk az A ligából is! Az ellenfelek a 3. csoportban: Anglia, Németország és Olaszország. Micsoda győzelmek az angolok ellen, a németeket szintén legyőztük, hazai döntetlen után, csak az Európa-bajnok olaszok voltak jobbak! Marco Rossi 56 mérkőzésen irányította eddig a magyar labdarúgó-válogatottat, 28 győztes és 16 vesztes meccsen (12 döntetlen mellett), a negyedik legtöbb mérkőzésen a szövetségi kapitányok között. Október 3-án állampolgársági esküt tett, azóta nemcsak olasz, hanem magyar állampolgár is.

Elég említeni a szerbek szövetségi kapitányának, Dragan Stojkovićnak a nyilatkozatát, a magyar–szerb meccset követően, amikor arról beszélt, hogy nem a jobb csapat győzött. A „gyengébb” magyar válogatott ezek szerint kétszer is csak véletlenül volt jobb csapat, mint a jó nevekből álló szerb. Talán, ha alázatosabb lenne a szerb kapitány, akkor nem kapnak ki mindkétszer. Rossi megtanította a magyarokat arra, hogyan kell győzni, hogyan kell magabiztosan focizni, labdával és labda nélkül is. Ami olasz benne, azt átvesszük tőle, a lényeg az eredmény, nem a helyzetek, szögletek, lesek száma. Marco Rossi érti és érzi, kik és mik vagyunk, jól lát bennünket, egyszerre kívülről és belülről. Nem várunk tőle csodákat, ahogy ő sem tőlünk. A szerződése 2025. december 31-ig szól, a cél a 2026-os világbajnokság?

Megjelent a Magyar7 2023/42. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »