Te Deumot tartottak az egri szemináriumban

Te Deumot tartottak az egri szemináriumban

Te Deumot tartottak az egri Érseki Papnevelő Intézet, valamint a Redemptoris Mater Egyházmegyei Missziós Szeminárium elöljárói és növendékei június 16-án Egerben, a Szent János Továbbképző Központot és Lelkigyakorlatos Ház kápolnájában.

Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora ünnepi beszédében felidézte az elmúlt tanév emlékezetes eseményeit. Ferenc pápa magyarországi útja során elhangzott tanításokból számos gondolatot idézett fel útravalóul a végzős hallgatóknak.

„A pap legyen normális és emberi. Álljon a helyén, és soha senkit meg ne botránkoztasson! Hat év készület után most elhagyjátok ezt a házat, az Egri Hittudományi Főiskola és a Redemptoris Mater-szeminárium több évszázados épületét. Elindultok, hogy az apostolokhoz hasonlóan teljesítsétek a nagy missziós parancsot: Menjetek, tegyetek tanítványommá minden népet, és kereszteljétek meg őket az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében! A mai magyar valóságban nem könnyű ennek a küldetésnek a teljesítése.

De a gondok és a kísértések közepette jusson eszetekbe, hogy Jézus nemcsak küldetést adott az apostoloknak, hanem előre megígérte hozzá segítségét is. És állandóan olvashatjuk, hallhatjuk biztató szavait: Bízzatok, mert én legyőztem a világot. Íme, én veletek vagyok minden nap a világ végezetéig.”

A rektor elmondta, hogy a hittudományi főiskola hallgatói közül kilencen katekéta alapszakon, nyolcan hittanár-nevelő mesterszakon, katolikus hitoktató felsőfokú szakirányú továbbképzésen pedig kilencen kapnak idén diplomát.

Trevisan Pietro és Czázán Bálint diakónusok idén részesülnek az egyházi rend szentségében, nekik beszéd végén adta át diplomájukat a rektor.

Hírdetés

Ternyák Csaba egri érsek köszöntőjében háláját fejezte ki a papnövendékeknek, hogy meghallották Isten meghívását, és neki szentelik az életüket.

Arra biztatta őket, hogy őrizzék meg érzékenységüket a mindennapi apró csodákra, Isten apró üzeneteire mindig legyenek nyitottak, és bátran adják az Úrnak talentumaikat, mert ő sokkal többet ad vissza.

Az ünnepség szentségimádással és a Te Deum eléneklésével zárult.

Forrás: Egri Főegyházmegye

Szöveg: Pap Ildikó

Fotó: Federics Róbert/Szent István Televízió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »