Lázár Jánoshoz fordultak az Ipoly-völgyi vasút ügyében

Lázár Jánoshoz fordultak az Ipoly-völgyi vasút ügyében

Ipolyság, Losonc, Balassagyarmat és Drégelypalánk önkormányzatai egy közös levélben fordultak az építési és közlekedési minisztériumot vezető Lázár Jánoshoz, mindezt azzal a céllal, hogy figyelmét és támogatását kérjék az Ipoly-völgyi vasútvonal lehetséges megújítására.

Amint arról közleményében Rigó Dávid, Drégelypalánk polgármestere tájékoztatott, nagy eredmény lenne, ha Ipolyságot és Drégelypalánkot ismét vasúti sínpár kötné össze:

Mind turisztikai, mind gazdasági szempontból nagy előrelépésnek számítana. Gondoljunk bele csak abba, hogy az a rengeteg kamionnyi áru nem közúton, hanem már a Nyugati pályaudvartól akár vonaton közlekedne… És ekkor csak teherszállításról beszélünk, ami már fenntarthatóvá is tenné ezt a szakaszt. Ezen felül hétvégente akár nosztalgiavonatként lehetne átutazni Ipolyságra is.”

Másik fontos prioritásként az Ipoly-völgyi vasút ügyében a Balassagyarmat–Losonc közti nemzetközi személyforgalom újraindítását emelte ki, első körben hétvégenként. Elmondása szerint erre már a tervek és a megvalósíthatósági tanulmányok is rendelkezésre állnak, már „csak” forrást kellene mellé rendelni.

Hírdetés

A településvezetők tisztában vannak vele, hogy a gazdasági helyzet miatt bizonyos prioritásokra tekintettel kell lenni, azonban fontosnak tartják, hogy az előrelátás, a tervezés folyamatai ne álljanak le.

Nyugat-Nógrád vasútvonalaira (75-ös és 78-as vonalak) az elhanyagoltság, a mellőzöttség a jellemző, pedig a térségnek és a fővárosi agglomerációs közlekedési rendszernek több mint 125 éve a gerincét képezik. A vidéki vasút a virágzó múltat, a stagnáló jelent, de reményeink szerint a hőn óhajtott szebb jövőt is jelenti. (…) Az Ipoly mentén élők közel negyven éves vágya a térség gazdaságának egykori motorja, a trianoni határ által két helyen (Drégelypalánk és Ipolytarnóc) elvágott Ipoly-völgyi vasút újbóli megnyitása, a nemzetközi közlekedés újraindítása a pálya megújításával és a Drégelypalánk–Ipolyság közti szakasz helyreállításával. Lelkesen figyeltük, hogy egy korábbi kormányhatározat alapján a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. elkészíttette az Ipoly-völgyi vasút felélesztésének megvalósíthatósági tanulmányát. Az UTIBER Kft. vonatkozó friss tanulmánya pedig talán már miniszter úr asztalára került, vagy a közeljövőben találkozik vele”

– áll a Lázár Jánosnak eljuttatott levélben, amit négy polgármester, Alexandra Pivková (Losonc), Csach Gábor (Balassagyarmat), Rigó Dávid (Drégelypalánk) és Zachar Pál (Ipolyság) látták el kézjegyükkel.

Hangsúlyozzák, hogy a jövő szempontjából fontos – a megfelelő súly és sebesség biztosítása érdekében – a fővárosi agglomerációs vasútvonalakat feltöltő 75-ös és 78-as vasútpályák karbantartása is: „Mivel az ipolytarnóci vasúti határátmenet a szlovákiai átmenő teherforgalom számára folyamatosan működik, ezért egy másik régi vágyunk a Balassagyarmat–Losonc közötti történelmi regionális személyforgalom újraindítása. Ismereteink szerint történtek a forgalom felvétele ügyében kétoldalú egyeztetések, a menetrend is elkészült, a szlovákok jóvá is hagyták, és tervben van a két város között a vasúti személyforgalom hétvégi beindítása a közeljövőben. A forgalom felvételéhez minden adott, amelyre úgy tekintünk, mint egy újabb »Ipoly-hídra«.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »