Határtalanul Füleken

Határtalanul Füleken

A Határtalanul projekt keretében szeptember 18-a és 23-a között Határtalan Színházi Fesztivált rendeztek a Füleki Gimnáziumban. A budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium két mesét hozott Fülekre. A Crom Cruach című színdarab skótok, írek, szászok meséit eleveníti fel. A Sakura című mesejáték pedig japán történeteket dolgoz fel, Eck Attila és Fekete Balázs rendezésében.

A budapesti és a füleki iskola színjátszói nem ismerték egymást, de az együtt töltött öt nap után már barátokként búcsúztak. Beszélgettek egymás bemutatóiról, segédkeztek egymásnak a díszletek elpakolásában, nevetgéltek, heccelték egymást. S ez lenne a Határtalanul program egyik fontos hozadéka: az együttlét öröme, a feltöltődés és az egymástól való tanulás. 

Személyes kapcsolatok elmélyítése

A program keretében magyarországi iskolák tanulói osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról és az ott élő közösségekről. A Füleki Gimnázium a kapcsolatépítések területén mindig is aktív volt, hiszen a „Kultúrák közötti kommunikáció a Kárpát-medencében” nyolc középiskola közreműködésével több éve tartó nemzetközi projekt. Az Erasmus+, az európai oktatás, képzés, ifjúságügy és sport támogatására irányuló uniós program is sikeresen épül be a gimnázium oktatói-nevelői folyamatába. Az idén pedig a személyes kapcsolatoknak köszönhetően, a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanárai és diákjai látogattak el Fülekre, hogy ismerkedjenek a Felvidék kultúrájával, ám speciálisan a színház iránti rajongás kötötte szorosabbra ezt az új kapcsolatot. A budapesti diákok mesteri fokon szélesíthetik a színház- és filmművészeti ismereteiket, ami meg is látszott az előadásaikon. Izgalmas témák, nagyon kreatív megközelítésben és nagyon látványos megoldásokban – mondták el a véleményüket a közönség soraiból a füleki diákok. 

A Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium évek óta részt vesz a programban, de Felvidékre idén érkeztek először. Eck Attila drámatanár lapunknak elmondta, korábban Erdélybe, Délvidékre és Kárpátaljára látogattak el. 

– Idén megismerkedtünk Szvorák Zsuzsával, aki a Regionális Diákszínjátszó Találkozón zsűrizett minket. Tőle érkezett a meghívás Fülekre, és mi éltünk a lehetőséggel – mondta. 

Péter Juraj, a Füleki Gimnázium igazgatója örömét fejezte ki, hogy az intézményben valósult meg a színházi fesztivál. Az idei ugyan a nulladik évfolyam volt, de bízik abban, hogy tartóssá válik az iskolák közötti kapcsolat, lesz folytatása a rendezvénynek, és akár szlovák színdarabokat is bemutatnak majd. 

Hírdetés

A színjátszócsoportok előadását a magyar dráma napján láthatta a közönség. A Füleki Gimnázium Apropó Kisszínpada a Remixáth előadást öltöztette új köntösbe Mikszáth Kálmán négy elbeszélése alapján. Fülek városának több évszázados történetét pedig a Zsibongó Kisszínpad játszotta el. A budapestieknek különösen tetszett, hogy élményszerűen ismerhették meg a város több évszázados történetét. Pádár Zsolt, a magyarországi szakgimnázium történelemtanára szerint mindkét történet megérintette tanulóikat. Utóbbinál a szlovák–magyar lakosságcserét bemutató jelenetet értékelte a legerősebbnek, amit bár a budapesti diákok nem egészen értettek, ezért az est folyamán meg is beszéltek, de még így is szívszorító volt mindannyiuk számára. 

Erős magyarságtudat

– Számomra az volt nagyon érdekes, hogy az itteniek mennyire megőrizték a magyarságukat, palóc identitásukat. Szerintem mi, Magyarországon, a magyar kultúrát nem éljük meg ilyen mélyen, hiszen természetes, hogy magyarul beszélünk és tanulunk. Ezért volt jó látni, hogy Füleken milyen szépen éltetik a magyar kultúrát és a magyar nyelvet – mondta Dulovics Zóra, kiemelve azt is, jóleső érzés volt számukra, mekkora vendégszeretettel fogadták őket a helyiek. 

– Az ideutazás során sokat beszéltünk arról, milyen lesz a fogadtatás, de szerintem egyikünk sem számított ennyi kedvességre. Rendkívül nyitottak és közvetlenek voltak a helyiek – tette hozzá Nagy Szonja. 

A közös programok fakultatív kirándulásokkal egészültek ki. Az öt nap során a szakgimnázium diákjai ellátogattak Szklabonyára, Mikszáth Kálmán szülőfalujába és az emlékházba. Alsósztregován a Madách-kúriában pedig a tárlatvezetésbe improvizációs játékokat is belecsempésztek.

Megtekintették a környék várait, a füleki mellett Salgó és Somoskő várát, túráztak, lovasbemutatón vettek részt, de volt közös főzés és sütögetés is a Magyar Közösségi Házban. Pénteken Márai nyomába eredtek és Kassa felé vették az irányt. A vendéglátók szerint csodálatos volt látni, hogy ilyen sok tehetséges fiatal találkozott, tanult egymástól és örült egymásnak. Folytatás jövőre, amikor is újabb ötnapos kirándulásra érkeznek a magyar diákok Fülekre. Ebben állapodott meg a két iskola vezetősége.

Megjelent a Magyar7 2022/39.számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »