Pál József Csaba temesvári megyéspüspök Arad megye több falujába és közösségéhez is ellátogatott

Pál József Csaba temesvári megyéspüspök Arad megye több falujába és közösségéhez is ellátogatott

Vizitációra érkezett Pál József Csaba temesvári megyéspüspök szeptember 8-án és 9-én Arad megyébe. Felkereste a seléndi római katolikus egyházközséget, ellátogatott Dezsőházára, Körösbökényre és Borossebesibe, valamint a menyházai római katolikus közösséghez.

Látogatása első napján délután a főpásztor szentmisét celebrált a seléndi templomban, ahol a közösség nevében Stoianovici Petar helyi plébános üdvözölte. A liturgiára az egyházközséghez tartozó Borossebes és Körösbökény filiákból, valamint a szomszédos településekről, például Borosjenőről, Aradról is érkeztek hívek. Stoianovici Petar helyi plébános elmondta, a helyi közösség mindössze 24 főt számlál.

Kisboldogasszony ünnepén magyar és román nyelvű homíliájában a megyéspüspök hangsúlyozta: „A Szűzanya oltalmaz minket és közbenjár értünk. Annak idején meghozta azt a döntést, hogy követi Fiát és a végsőkig kitart mellette. Sokat szenvedett, de nem hátrált meg. Hozzuk meg mi is a döntést, hogy keresztényként akarunk élni és Jézustól akarunk tanulni.”

A szentmise után a jelenlévőket a templom előtt agapé fogadta, ahol lehetőségük volt elbeszélgetni egyházmegyés püspökükkel. Ezt követően a főpásztor a plébános kíséretében felkereste a dezsőházi, a körösbökényi és a borossebesi templomot is, mely utóbbi jelenleg felújítás alatt áll.

Hírdetés

A főpásztori látogatás második napján a püspök a menyházai kis közösséget kereste fel, ahol délben mutatott be szentmisét a helyi római katolikus templomban. A templom előtt a püspököt Herbei Ioan Nuțu polgármester, a helyi ortodox pap és a pünkösdi gyülekezet lelkésze fogadta. A liturgiát követően a püspök találkozott a baptista közösség lelkipásztorával is.

Pál József Csaba szentbeszédében az elhangzott evangéliumi résszel kapcsolatosan kiemelte: „Szent Pál apostol azt mondja, hogy a tisztának minden tiszta, és aki tiszta szívű, az másokban is a szépet fedezi fel, a másik ember lelkének, életének szépséget látja meg. Akinek pedig a bűnök elhomályosítják a látását, az másokban is csak a bűnöket, csak a rosszat látja meg. Ne felejtsük el, hogy amikor egy ujjal másra mutatunk, három ujjunk magunkra mutat vissza” – emlékeztetett.

A menyházai római katolikus közösség ugyan mindösszesen öt hívőből áll, de meghívásukra az ortodox, a pünkösdi és a baptista közösség tagjai is részt vettek a szentmisén.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »