A kiskunmajsai Tomori Pál-gimnázium kadétversennyel tisztelgett névadója emléke előtt

A kiskunmajsai Tomori Pál-gimnázium kadétversennyel tisztelgett névadója emléke előtt

Idén második alkalommal szervezett a kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium történelmi tudásra és fizikai erőpróbára épülő versenysorozatot az általános iskolák 7–8. osztályos, négy-négy fős csapatai számára. A verseny első, online szakaszában – az ország legtávolabbi csücskéből is – 58 csapat vett részt. Az augusztus 30-i döntőben a 12 legjobb csapat vetélkedett.

Az állomáshelyeken a tanulóknak különféle feladatokat kellett megoldaniuk, mint például felderítési, tájékozódási feladvány; Tomori korára vonatkozó történelmi teszt megoldása; légpuskalövészet; íjászat; gránáthajítás; akadálypálya leküzdése, végül pedig elsősegélynyújtás.

A verseny rangját emeli, hogy országos egyházi és világi méltóságok vállaltak védnökséget a rendezvény felett. A megnyitóbeszédet Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke mondta; Lezsák Sándor parlamenti alelnök díjakkal segítette a rendezvényt; Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke és Almási László alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Ifjúságstratégiai Osztályának osztályvezetője a díjátadásban vettek részt. Végül Kristofóri Balázs főhadnagy, a HM Oktatási és Ifjúságstratégiai főosztályának szakreferense értékelte a versenyt.

Az első díjat: a kupát, az aranyérmeket, a 60 ezer forint értékű sportszerutalványt és további ajándékokat a Kalocsai Kadétok 2. csapata nyerte, második lett és így ezüstérmet, valamint 50 ezer forint értékű sportszerutalványt kapott a Mohácsi Huszárok gárdája, bronzéremmel, 40 ezer forint értékű sportszerutalvánnyal gazdagodott a harmadik helyezett a lakiteleki 2×2 néha 5 csapata. Nem szomorkodhattak azonban a dobogóra fel nem kerülők sem, hiszen az összes csapat hasznos és értékes jutalomban részesült. Talán éppen ezért is nagy lelkesedéssel küzdöttek a fiatalok az elsőségért. Az éppen nem versenyző tanulók és kísérőik Szőrös Zoltán önkéntes területvédelmi tartalékos hadnagy gazdag fegyvergyűjteményét ismerhették meg. Közvetlenül az ebéd előtt pedig a program színesítése céljából a Hírös Rescue Team alapító elnökének, Trencsényi Péter őrmesternek nagy sikert arató, játékos személykereső és életmentő kutyás bemutatóját tekinthették meg a résztvevők.

Hírdetés

Alighogy véget ért a verseny, a tanulók máris a jövő évi indulás lehetőségét latolgatták. Ez az iskolán nem múlik, hiszen a Tomori hagyományteremtőnek szánja a vetélkedőt, így tisztelegve a mohácsi csatában a haza védelmében hősi halált halt névadójuk, Tomori Pál kalocsai érsek, hadvezér áldozatvállalása előtt.

Az intézményben rendkívül népszerű kadétoktatás is folyik technikumi keretek között, az idén háromszoros túljelentkezést leküzdve juthattak be a legjobbak.

Forrás: Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium

Fotó: Koprivanacz Kristóf

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »