Hitoktatók Veni Sanctéját tartották a győri Nagyboldogasszony-templomban

Hitoktatók Veni Sanctéját tartották a győri Nagyboldogasszony-templomban

Veres András megyéspüspök meghívására szeptember 10-én a Győri Egyházmegye hitoktatói együtt kérték a Szentlelket az új tanév elején. A Veni Sancte szentmisét a főpásztor mutatta be, Balázs Tamással, a Hitoktatási Iroda vezetőjével és Kálmán Imre püspöki irodaigazgatóval, az Apor-iskola püspöki biztosával együtt.

A zsolozsma délelőtti imaórájának közös elimádkozása után a jelenlévők tájékoztatást hallhattak Balázs Tamás atyától, a Hitoktatási Iroda vezetőjétől és az iroda munkatársától, Mészáros Évától.

Jó érzés itt együtt lenni, találkozni. Az iskolában gyakran egyedül vagyunk, nem vagyunk tagjai a tantestületnek, itt viszont számítanak ránk, erőt ad, feltöltődhetünk a tanévre – mondta a találkozó elején a soproni Szent István-plébániáról érkezett Vizer Krisztián.

Veres András püspök a szentmise bevezetőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy sokan vágyakoznak Isten szavának megismerésére, Isten szeretetének üzenetére, akik eddig nem találkozhattak vele, nem hallhatták meg hívását. Nekik kell elvinni Krisztus üzenetét. Ez egy lehetőség és egyfajta kötelesség is. „Fűtsön bennünket a vágy, hogy Isten üzenetével fordulhatunk azokhoz, akiket a Gondviselés ránk bízott” – buzdította a hitoktatókat a főpásztor.

Homíliájában a beszédről elmélkedett a győri megyéspüspök. A felolvasott evangéliumi szakaszban Jézus így szólt: „A jó ember szívének jó kincséből jót hoz elő, a rossz ember pedig a rosszból rosszat hoz elő” (Lk 6,45). Jézus arra is figyelmeztet, hogy amikor Istenhez szólunk, akkor se szaporítsuk a szót; arra int, hogy szavainkban megfontoltan kell cselekednünk – emelte ki Veres András.

Az igazság képviselete és védelme nem mindig könnyű. A világ, amelyben élünk, egészen önmagából kifordított gondolkodás szerint cselekszik. A beszédeket gyakran tartják PC-nek, politikailag korrektnek vagy inkorrektnek. A PC beszéd hatalmas támadás az igazság ellen, amelyet nem is lehet józan emberi értelemmel felfogni, hiszen azt jelenti: csak arról és csak úgy lehet beszélni, amit megengednek. A mai ember, aki annyira büszke a demokráciára, önkénynek veti alá magát, amit nem is értelmezhetünk igazán jól. Gyakran kell Pilátussal feltenni a kérdést: mi az igazság? Nekünk, hívő embereknek állandóan keresnünk kell az igazságot, amelyhez nagy bölcsességre van szükség. Akik az Egyház nevében tanítunk, különösen fontos, hogy az igazságot feltétel és minden megalkuvás nélkül képviseljük, de ehhez előbb meg kell ismerni.

Hírdetés

Jézus azt mondja: „a szív bőségéből szól a száj!” (Lk 6,45). Nem hagy kétséget afelől, hogy van jó szív, amely jó értéket hordoz, helyesen tud beszélni az igazságról, és van rossz szív, amely a rossz tartalomból csak rosszul tud szólni.

Sokat kell foglalkozni Isten üzenetével, és akkor áthatja gondolatainkat, érzéseinket, és abból születnek a nemes szavak. Ugyanabból a szájból nem jöhet dicséret és káromkodás (vö. Jak 3,10) – emlékeztetett a főpásztor. – Olyan világban élünk, ahol Krisztus evangéliuma vagy nem ismeretes, vagy nem vesznek tudomást róla. Törekedjünk arra, hogy a környezetünkben senki se fogadjon be rossz szellemi gyümölcsöt, mert az átalakítja gondolkodását, szívét, és abból romlott dolgok származnak.

Ahol ilyen megtörténik, álljunk fel, és menjünk el. Egyesek a szabadság vívmányának tekintik, hogy ők úgy beszélhetnek, ahogy gondolják.

Ne legyünk PC gondolkodásúak, mert valamit elrontunk, ha nem teszünk ellene. Jakab apostol levelében az áll: „Ha valaki vallásosnak tartja magát, nyelvét azonban nem fékezi, hanem áltatja magát, annak vallásossága mit sem ér” (Jak 1,36). Környezetünkben ezt kell megismertetni. Isten arra hív, hogy a világot tegyük szebbé, jobbá – zárta szentbeszédét Veres András püspök.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »