Dömötör Csaba: az Oroszország elleni uniós szankciók ártanak Európának

Dömötör Csaba: az Oroszország elleni uniós szankciók ártanak Európának

Az Oroszország elleni európai uniós szankciók ártanak Európának – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Úgy fogalmazott, hogy a szankcióknak nagy hatásuk van, csak nem ott, ahol kellene. Az uniós szankciók nem a háborút kirobbantó országra, hanem Európára, az európai gazdaságra rónak egyre nehezebben viselhető terheket – tette hozzá. A politikus kifejtette, hogy soha nem látott magasságokba emelkedtek az energiaárak, és a legnagyobb és legtartósabb áremelkedés nem a háború kirobbanásakor, hanem az energiaszankciók lebegtetése és elfogadása óta következett be.

Brüsszelben a szankciókkal kapcsolatban azt ígérték, hogy ezek csodafegyverek lesznek, valójában a gazdasági öncsonkítás elszabadult eszközei lettek, ezért kell ezen változtatni – mondta az államtitkár. Kitért arra, hogy miközben az európai gazdaság erőteljesen lassul, a munkanélküliség növekszik, az euró folyamatosan gyengül a dollárral szemben, addig Oroszországban a gazdasági visszaesés kisebb lesz a vártnál, és a világ második legnagyobb fizetési mérlegtöbbletét mutatják fel. Oroszország még úgy is növeli energiabevételét, hogy kevesebb gázt értékesít Európa irányában, a Gazprom bevétele 85 százalékkal nőtt – jegyezte meg.

Európa kiszolgáltatott az orosz gázszállításnak, az unió irányváltás helyett kibővítené az intézkedések körét, ársapkát vezetne be az orosz gázszállításra, ami kereskedelmi szabályozásnak álcázott szankció, és azzal a súlyos kockázattal járna, hogy Oroszország leállíthatja a gázszállítást – fejtette ki, hozzátéve: „ha ez bekövetkezik, nem lesz mire ársapkát tenni”.

Hírdetés

Az államtitkár szólt arról, hogy több tagország is elutasító álláspontot képvisel a uniós energiaszankció bővítésével kapcsolatban. Rövid távon ugyanis súlyos ellátási zavarokhoz vezetne, ha Oroszország válaszlépésként leállítaná a gázszállítást. Ez a lépés a kelet-európai országokat jobban érintené, Magyarország függősége az orosz gázszállítástól 85 százalékos – mondta.

Megerősítette, hogy Magyarországon a mostani ismeretek szerint a meglévő szerződések és a magyar gáztárolók töltöttsége alapján nem kell ellátási problémára, kiesésre felkészülni.

A magyar külügyminiszter az elmúlt hónapokban mindent megtett azért, hogy gázszállítmányból többletet tudjon szerezni az országnak – hívta fel a figyelmet. Az államtitkár szerint most látszik igazán annak a kormánydöntésnek a jelentősége, amely szerint a gáztárolók kerüljenek vissza magyar kézbe. A magyar tárolók elég nagy kapacitásúak, feltöltöttségük az európai élmezőnyben van – szögezte le Dömötör Csaba.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »