Heger szerint bár sokan örülnének, semmit sem oldana meg Matovič lemondása

Heger szerint bár sokan örülnének, semmit sem oldana meg Matovič lemondása

Bár sokan örülnének Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter lemondásának, valójában semmit sem oldana meg – jelentette ki Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a TA3 V politike című műsorában vasárnap.

A kormányfő szerint a koalíciós krízis megoldását célzó tárgyalások az elvárásaiknak megfelelően alakulnak, és nem „rekedtek meg”. Az OĽaNO öt pontot vázolt koalíciós partnereinek, amelyek – Heger szerint – megoldásként szolgálnak a felmerült problémákra. A miniszterelnök úgy véli, ezeket tisztességesen fogalmazták meg, és igazán kedvezőek az SaS számára. „Itt az ideje, hogy az SaS lemondjon az ultimátumáról” – fűzte hozzá.

Heger nem gondolja, hogy a problémát megoldaná, ha Matovič mellett az SaS vezetője, Richard Sulík gazdasági miniszter is lemondana. „Nem a kabinetet kell megoldani, az működőképes” – hangsúlyozta. Mint mondta, a fő problémát a Koalíciós Tanács ülései jelentik, ezért a miniszterelnök azt javasolja, hogy Matovič és Sulík ne vegyenek részt rajtuk.

Hírdetés

Az új koalíciós szerződés magában foglalná a pénzügyi és a gazdasági tárca államtitkárainak cseréjét. A miniszterelnök szerint, ha az OĽaNO államtitkára átkerülne a gazdasági minisztériumhoz, az SaS-é pedig a pénzügyihez, jobban belelátnának egymás tárcáinak működésébe.

Azt, hogy a felek a szociális hálókon közlik fenntartásaikat, Heger szankcionálná. Egy bejegyzés kiírása akár a miniszteri szék elvesztésével is járna. „Ezek nagyon erős szankciók” – fűzte hozzá. Úgy véli, a személyes ellentéteket félre kell tenni. „Engem a szakmaiság és a felelősség érdekel” – mondta.

Heger visszautasította, hogy gyenge miniszterelnök lenne. „Nagyon jól tudom, hol a probléma, ezért javaslom ezeket a megoldásokat. Ha ezt valaki gyengeségnek tartja, azzal nem értek egyet” – szögezte le. Hozzátette, épp az ő hozzáállásának köszönhető, hogy a koalíció még létezik.

Jövő pénteken ismét tárgyalni hívja koalíciós partnereit, annak ellenére, hogy néhányan nem látják annak értelmét. A miniszterelnök azonban továbbra is bizakodó. „Az utolsó másodpercig küzdeni fogok” – mondta, visszautasítva azt a forgatókönyvet, hogy a kormány széthullana. „A négyes koalíció az egyetlen lehetőség” – zárta.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »