Szerdán indul az Országos Népművészeti Fesztivál

Szerdán indul az Országos Népművészeti Fesztivál

A felvezető programokkal ma indul el az 56. Országos Népművészeti Fesztivál. A Zselízen megrendezendő nagyszabású esemény augusztus 17-e és 21-e között igazán színes és gazdag programkínálattal várja a népművészetet kedvelő közönséget.

Mint a  fesztivál honlapján olvasható: „2016-ban azt mondtuk, megvalósítani kívánt célunk az 50. jubileumi rendezvény méltó megünneplése. Célunkat túlteljesítettük, remélni sem mert látogatottságot és érdeklődést értünk el.”

– tették hozzá a szervezők.

A Garam mente legjelentősebb fesztiválja több intézmény és szervezet közös összefogásával valósul meg.

A festői környezetben, az Eszterházy-kastély tövében megrendezett sokadalom a nevéhez illően nemcsak egy fesztivált foglal magába. Kulturális örökségünk meghatározó szerepet játszik identitástudatunkban és mindennapi életünkben. Jelen van Európa városaiban és falvaiban, természeti tájain és régészeti lelőhelyein, továbbá az irodalomban, a művészetekben és a bennünket körülvevő tárgyakban.

Részét képezik a gyerekként megismert mesék, a szüleink és nagyszüleink által átadott ismeretek, a hagyományos ételek és a filmek, amelyekben magunkra ismerünk.

„Az ONF a Felvidék magyar nemzetiségű lakosainak legnagyobb országos seregszemléjévé nőtte ki magát, az ország kimagasló szakmai rendezvénye lett! A 2018-as év mérföldkövet jelentett a fesztivál életében, hiszen felkerült a CIOFF (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folkart) világfesztiválok listájára” – hangsúlyozták köszöntőjükben a szervezők.

Hírdetés

Az 1970-ben alakult, 93 nemzeti tagországot számláló világszervezet több mint 264 világfesztiváljával egyedülálló szerepet tölt be a tagországok hagyományos kultúrájának megismertetésében és népszerűsítésében, elősegítve ezzel az UNESCO kulturális sokszínűségre és a szellemi örökségre vonatkozó nemzetközi egyezményekben foglalt célkitűzéseinek megvalósítását.

Szerdán Garamszentgyörgyön vendégeskednek a fesztivál egyes szereplői. A szerdai program ITT olvasható.

Csütörtökön Érsekújváron járnak, ám Zselízen is megkezdődik a fesztivál a Komáromi Jókai Színház előadásával. A csütörtöki program ITT tekinthető meg.

Pénteken beindul a program. A kastélypark számos szegletében színes programok várják a látogatókat. Az esti nyitóceremónián Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke mond beszédet. A részletes pénteki program ITT érhető el.

Szombaton is lesz miből válogatni. Gyerekprogram, kézműves vásár, könyvbemutatók, Ringató is várja a vendégeket a csoportok fellépése mellett. Késő délután kenyérszentelésre kerül sor. A teljes szombati program ITT olvasható.

Vasárnap istentisztelettel és misével kezdődik a program. Majd improvizációs délután, szakmai beszélgetés, gyermekprogram, gasztronómiai különlegességek és palóc piactér közül választhatnak. Délután az ünnepi záróceremóniára kerül sor a nagyszínpadon. Az 56. Országos Népművészeti Fesztivált Ferenczi György és a RackaJam koncertje zárja. A teljes napi program ITT található.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »