Csehországban és Lengyelországban is súlyos károkat okozott a szélvihar

Csehországban és Lengyelországban is súlyos károkat okozott a szélvihar

Csehországban és Lengyelországban is súlyos károkat okozott a tomboló szélvihar. 

A viharos szél miatt csütörtök reggelre több mint 320 ezer háztartás maradt áram nélkül Lengyelországban – olvasható a lengyel kormány biztonsági központjának (RCB) honlapján. Az ítéletidőnek újabb jelentések szerint három halálos áldozata van.

Az ország nyugati vajdaságaiban szerdától a legmagasabb, harmadfokú meteorológiai riasztás van érvényben az orkánszerű szél miatt, amelynek lökései elérik az óránkénti 120 kilométeres sebességet. Szerda éjféltől csütörtökön 11 óráig a tűzoltóságot országszerte 6253 alkalommal riasztották, leggyakrabban a nyugat-lengyelországi régiókban.

A nyugat-lengyelországi Lubusi vajdaságban fa dőlt egy közlekedő személygépkocsira, amelynek 70 éves sofőrje a helyszínen életét veszítette – közölte a helyi tűzoltóság a PAP hírügynökséggel. Krakkóban az egyik lakótelep építkezésén a vihar 30 méter magas darut döntött le, a balesetben két munkás meghalt, ketten megsérültek. A vihar letépte egy szupermarket tetejét is.

Ötven házat rongált meg forgószél két, egymáshoz közeli nyugat-lengyelországi községben, Dobrzycában és Sosnicában. A helyi tűzoltóparancsnok komoly károkról – letépett tetőkről, lerombolt vagy megrongált házfalakról, kivert ablakkeretekről számolt be. A helyzetet a járási válságstáb kezeli.

Hírdetés

A LOT lengyel állami légitársaság szóvivője, Krzysztof Moczulski arról tájékoztatta a sajtót, hogy a nyugat-lengyelországi Bydgoszczból és a dél-lengyelországi Krakkóból Varsóba tartó két hajnali járatot az erős szél miatt Budapestre irányították át. A Liszt Ferenc repülőtéren a LOT gépei feltöltötték az üzemanyag-tartalékaikat, és mivel közben javultak a varsói időjárási viszonyok, elindultak a lengyel fővárosba.

Már több mint 300 ezer háztartás volt csütörtökön délben áram nélkül Csehországban az országon átvonuló rendkívül erős szélvihar miatt. A kora reggeli helyzethez képest az áram nélküli háztartások száma megháromszorozódott – jelentette a közszolgálati hírtelevízió az áramszolgáltatókra hivatkozva.

Nyugat-Csehországban például a szélvihar felszakította egy országúton haladó személygépkocsi motorháztetőjét, a gépkocsivezető elveszítette uralmát autója felett, amely azután összeütközött egy szembejövő kocsival. A balesetben három kiskorú gyermek közepesen súlyos sérüléseket szenvedett. A dél-morvaországi Jihlava mellett a sínekre esett fák miatt személyvonat siklott ki, de csak könnyebb sérülések történtek.
A közszolgálati hírtelevízió szerint a legsúlyosabb  helyzet Nyugat- és Közép-Csehországban alakult ki, ahol mintegy 100–110 helyen megrongálódtak a magasfeszültségű vezetékek, minek következtében 70 ezer háztartásban nincs villany. Több mint egytucatnyi vasútvonalon a sínekre dőlt fák miatt szünetel a forgalom, és hasonló problémák miatt számos alsóbbrendű közút is járhatatlan.

Meteorológiai jelentések szerint a viharos erejű szél várhatóan legalább éjfélig eltart, és a következő órákban az ország keleti részeit is eléri. A cseh–lengyel határon fekvő Óriás-hegység (Krkonoše) legmagasabb csúcsán, az 1600 méteres Snežkán, kora reggel óránkénti több mint 180 kilométeres sebességű volt a vihar, s az egész térségben le kellett állítani a felvonókat. Néhány síközpont a dél-csehországi Šumava-hegységben a rossz időjárás miatt ideiglenesen leállította működését.

A rendőrség óvatosságra intett, és felszólította az embereket, hogy a nap folyamán mondjanak le a hegyvidéki kirándulásokról, mert az ország több helyén, egészen éjfélig, időnként 70-110 km/óra sebességű viharok várhatóak. A viharos szél néhány helyen tetőket tépett le, a kidőlt fák és a nem rögzített, ezért a vihar által felkapott kisebb-nagyobb tárgyak parkoló autókat rongáltak meg. Jihlavában a szélvihar leszakította a felújítás alatt lévő helyi múzeum tetejét, néhány ott parkoló autó megrongálódott, de személyi sérülés nem történt.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »