Felmérés: A Facebookot szeretjük a legjobban, de másnak hiszünk

Felmérés: A Facebookot szeretjük a legjobban, de másnak hiszünk

A leghitelesebb forrásoknak a televíziós híreket és a nyomtatott sajtót tartjuk. A Hlavné správy portált például nem tartjuk megbízható forrásnak a felmérés szerint.

A közvélemény hozzáállása a közösségi hálókhoz többnyire pozitív, és a Facebook továbbra is népszerű a szlovák lakosság körében, bár az emberek tisztában vannak a negatívumaival is, például a félretájékoztatással. A hírességek közelmúltban történt távozási hulláma a Facebookról azt mutatja, hogy bár egyesek kezdenek kritikusan viszonyulni az ott tapasztalt légkörhöz, tömeges távozások egyelőre nem várhatók a közösségi oldalakról.

A szlovák társadalom megosztottsága megmutatkozik az egyes pártok szavazóinak információforrásaiban is, de a sajtóinformációk ellenőrzése során tapasztalt tehetetlenséget valamennyi párt szavazója érzi. Derül ki a 2muse ügynökség által készített reprezentatív felméréséből, amelyet Vladimír Bilčík európai parlamenti képviselő számára készített az ügynökség.

A médiával szembeni bizalmatlanság

A válaszadók 64%-a elismerte, hogy nehéz hiteles hírközlőt találni – a bizalmatlanság a Republika és az ĽSNS mozgalom szavazói körében a legnagyobb, a legkevésbé bizalmatlanok a koalíciós pártok és a PS szavazói. Az emberek 61%-a nehezen tudja ellenőrizni a médiában látott hírek hitelességét, ez az érzés az összes párt választóira jellemző.

Az egyes médiumokkal szembeni bizalom nem okozott túl nagy meglepetést. A legtöbb ember számára a társadalmi történésekről szóló hírek fő forrása az internet és a televízió.

A leghitelesebb források az RTVS, a TA3 és a TV Joj hírműsorai, ezt követik a Rádio Expres, a Markíza tévéhíradója és a nyomtatott újságok hírei. Sem a Hlavné správy, sem pedig a Zem & vek nem tartozik a dominánsan megbízható források közé, és viszonylag kevésbé ismertek. Az ellenzéki szavazók jelentősen kevésbé bíznak (a koalíciós pártok szavazóihoz képest) az olyan kiválasztott forrásokban, mint a Denník N, Sme vagy a Markíza tévéhíradója.

Az emberek médiával szembeni bizalmatlansága többféle okból fakadhat, nem jó hír azonban a demokráciánknak, hogy ennyire elterjedt.

Hírdetés

Nekem is gyakran mondják és írják az emberek, hogy az újságíróknak nincs szükségük további nyilvános védelemre, még akkor sem, ha az ellenkezője igaz. Ezért is üdvözlöm, hogy a kormány új törvényekkel szeretné javítani a médiakörnyezetet, ám egyértelmű politikai vezetésre van szükség ebben a témában, hogy az emberek jobban megbízzanak az újságírásban” – mondja Bilčík.

Az emberek továbbra is szeretik a közösségi médiát

Míg a Facebook és az Instagram leginkább elégedettséget vált ki az emberekben, a Facebook-felhasználók esetében jelentős a harag érzése. A Facebook- és Instagram-felhasználók is a jövőben fele annyi időt szeretnének a közösségi oldalakon tölteni, mint korábban. „Az adatok szerint a szlovákiai Facebook-felhasználók egyelőre nem követik azokat az ismert személyiségeket, akik az elmúlt hetekben a mérgező környezet miatt elhagyták a Facebookot. A legtöbb felhasználó pozitív érzelmeket táplál a közösségi oldalakkal szemben, így én nem számítok arra, hogy a Facebook-fiókok törlése egyre nagyobb trend lesz” – magyarázta Bilčík.

Körülbelül minden második FB- és Instagram-felhasználó passzív, tevékenysége a tetszikelésben merül ki. A felhasználóknak csak körülbelül egyötöde aktív tartalomkészítő.

A Facebook és az Instagram közösségi hálók használata nagyon hasonló. Mindkét közösségi oldalt inkább a szabad idejükben használják az emberek, nem pedig a munkahelyen vagy az iskolában.

Az emberek több időt töltenek a Facebookon, mint az Instagramon. Míg a Facebookon átlagosan napi egy-két órát töltenek, addig az Instagramon ez az idő nem több egy óránál.

Mennyire elterjedt a félretájékoztatás a közösségi hálókon

A felhasználók tisztában vannak azzal, hogy a Facebookkal nincs minden rendben: „A legtöbben azt nyilatkozták, hogy van tapasztalatuk a Facebookon megjelenő álhírekkel kapcsolatban, és úgy vélik, hogy ezek széles körben elterjedtek. A közösségi oldalak használata során tapasztalt pozitív hangulatuk azonban azt mutatja, hogy e negatív jelenségek ellenére is hajlandóak továbbra is ott maradni. Ezért is lenne szükség olyan nyilvános szabályok felállítására, amelyek áthárítják a felelősséget az általuk terjesztett tartalomért a közösségi oldalakra” – teszi hozzá Bilčík. Egyre több Instagram-felhasználó és fiatalabb felhasználó számol be arról, hogy próbál kevesebb időt tölteni a közösségi oldalon.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »