Három különálló tanulmány is megjelent az Omikronról – valóban enyhébb lehet elődeinél a szupervariáns

Három különálló tanulmány is megjelent az Omikronról – valóban enyhébb lehet elődeinél a szupervariáns

A héten három különálló kutatási eredmény is megjelent a koronavírus új variánsa, az Omikron kapcsán. Ezek mindegyike arra utal, hogy a szupervariáns valamivel enyhébb lehet a Deltánál vagy az Alfánál, ám az eredményeket érdemes fenntartásokkal fogadni.

Kedden egy új dél-afrikai tanulmány kimutatta, hogy az Omikronnal fertőződött emberek 80 százalékkal kisebb valószínűséggel kerülnek kórházba, mint például a Delta-variáns esetében. Ez önmagában jól hangzik, ám a kutatás szerzői leszögezik, hogy ez főleg a lakosság magasabb immunitásának köszönhető. Ezt azért érdemes kiemelni, mert arról egyelőre nem szólnak a tanulmányok, hogy az Omikron képes-e legyőzni a szerzett vagy vakcinától kapott immunitást, és ha igen, mennyire csökkenti a vakcinák hatékonyságát. Ahogy arról sem szabad elfeledkezni, hogy az immunitás idővel magától is csökken.

A dél-afrikai kutatás kevésbé hangoztatott részéről sem szabad megfeledkezni. Ezek arról szólnak, hogy bár az Omicronnal megfertőződött egyének 70 százalékkal kisebb valószínűséggel tapasztalnak súlyos lefolyást, mint a Delta-variáns betegei, azok között viszont, akik kórházba kerültek, a betegség súlyosságából adódó kockázatok ugyanakkorák, mint a Delta vagy az Alfa esetében.

Szintén az Omikron enyhébb lefolyását támasztja elő a szerdán közzétett korai skóciai adatok is. Ezek arról tanúskodnak, hogy az Omikronnal megfertőződöttek kétharmadával kisebb eséllyel szorulnak majd kórházi kezelésre, mint például a Delta-variáns esetében szorulnának. A tanulmány arra is kitér, hogy a harmadik oltás jelentősen tovább csökkenti ezt a kockázatot. Ugyanakkor a skót jelentés elsősorban fiatalabb betegek adatait dolgozta fel, jellemzően a 20-39 éves korosztályét.

Hírdetés

Szintén szerdán jelent meg a brit Imperial Collage tanulmánya, ez azt mutatta ki, hogy az Omikron-betegeknél 15-20 sázzalékkal csökkent a kórházi kezelést igénylő súlyos lefolyás kockázata, és 40-45 százalékkal csökken a kockázata, hogy egy napnál többet kell kórházban tölteniük.

A helyzet nem egyszerű. Míg az Alfa- és a Delta-variánsnál az adatok elég egyértelműen voltak, a szerzett immunitások és a vakcinák miatt jelenleg igen bonyolult kép kapható csak az Omikron viselkedéséről. Nem tudni, hogy az enyhébb lefolyásról szóló adatokat mennyire befolyásolta az a védettség, ami idővel csökkenni fog (feltéve, hogy nem lesz tömeges harmadik, negyedik oltás).

A kutatók azt is hangsúlyozzák, hogy az Omikron sokkal gyorsabban terjed, mint a Delta-variáns. A kérdés, hogy mennyire gyorsan. Ha az Omikron 20 százalékkal kevesebb embert juttat kórházba, de húsz százalékkal gyorsabban terjed (adott időben több embert fertőz meg), akkor ott vagyunk, ahol a part szakad, és a kórházakat ismét csordultig megtöltheti. A kutatók abban reménykednek, hogy az Omikron fertőzőképessége arányaiban nem haladja meg a Delta-variánshoz mért enyhülését.

cnbc.com, körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »