Luca-nap Csallóközkürtön

Luca-nap Csallóközkürtön

Csallóközkürt egyike azoknak a településeknek, ahol odafigyelnek a hagyományok őrzésére. Karácsony tájékán is így van. Többek között a Luca-napot is megtartották.

A községben évek óta felelevenítik a lucázást. Az utóbbi időben úgy az óvodában, mint az iskolában megtartották. Járták a házakat, elűzték a rosszat, jókívánságokkal árasztották el a lakókat, hogy a közeljövő bő termést és jót hozzon. Ilyenkor búzát is adnak, amit el kell vetni, hogy karácsonyig kicsírázzon, tudtuk meg Rabay Bíró Anikó polgármestertől.

Ez az eddig megszokott formában idén sem valósulhatott meg. Elsősorban a koronavírus miatt. Ennek ellenére az óvodások zenés kis műsorral készültek. Az egyik fiúgyermek fehérbe öltözött, majd seprűvel a kezében a csoporttársaival együtt a községi hivatalba vonultak, hogy felkeressék a településvezetőt. Lelkesen énekelték a mókás rigmust, hogy:

„…Luca, Luca, kitty-kotty…!”

Így űzték el szimbolikusan a rosszat a faluból, bőséget kívánva az egész településnek.

Hírdetés

“Több ősi hagyományt is megtartunk, úgy az oviban, mint az iskolában. Ilyen a lucázás is”

– magyarázta a polgármester. Idén ugyan a járvány miatt a gyermekek nem járták a házakat sem a község intézményeit, kivételt csak a községi hivatal képezett. Rabay Bíró Anikó szerint sok szép, és értékes szokást ápolt régen a lakosság, sajnos ezek többnyire megszürkülnek, elhanyagolódnak, elfelejtődnek.

“Már a betlehemezés szokása is elmaradt, de bízok benne, hogy ez idővel változni fog. Gyermekekkoromban stabil betlehemező voltam. A helyi éneklőcsoport tagjai és a Csemadok-tagok tanították be a hagyományos énekeket, mendikáló szövegeket”

– emlékezett vissza a polgármester.

A hivatalban nagyon örültek a gyermekek kedves lucázásának, ezért apró ajándékokkal, édességgel ajándékozták meg a csoportot.

Laky Erzsébet


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »