Irán amerikai garanciákat akar az atomalku megtartására

Irán garanciát vár az Egyesült Államoktól, hogy Washington nem fogja ismét felmondani az iráni atomprogramról kötött atomalkut, ha a megállapodás felújításáról szóló tárgyalások sikerrel járnak – közölte hétfő az iráni külügyminisztérium.

Az atomalkuról folyó tárgyalások, melyeken az Egyesült Államok csak közvetetten vesz részt, november 29-én Bécsben folytatódnak. A megbeszélések célja megtalálni a módját annak, hogyan lehetne újra életbe léptetni a megállapodást, amelyet Donald Trump akkori amerikai elnök három évvel ezelőtt felmondott, és újra szankciókat vezetett be Iránnal szemben. Válaszul Irán sem teljesítette a megállapodásban foglaltakat.

Szaid Hatibzadeh külügyi szóvivő Irán hivatalos álláspontját újra ismertetve azt mondta, hogy Washingtonnak ellenőrizhető folyamat keretében fel kell oldania minden szankciót. Hozzátette azt is, hogy Washingtonnak el kell ismernie hibáját a paktum felmondásában.

Hírdetés

Irán és a világ vezető hatalmai, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Németország és Oroszország 2015-ben, több mint tíz évig tartó tárgyalásokat követően állapodtak meg az iszlám köztársaság atomprogramjáról. A Közös Átfogó Cselekvési Terv (JCPOA) néven ismert atomalku gazdasági ösztönzőket ígér Iránnak, ha cserébe korlátozza nukleáris programját. Az egyezség értelmében Teherán korlátozta nukleáris tevékenységét, cserében pedig a nemzetközi közösség feloldotta az Iránt sújtó szankciók nagy részét.

Donald Trump akkori amerikai elnök viszont 2018-ban egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat az atomalkuból, majd visszaállította a korábbi szankciókat is, ezért Irán a megengedettnél több és nagyobb koncentrációjú urániumot kezdett előállítani.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »