Az angolszász terrorbombázások során szénné kövült szülinapi torta került elő Lübeckben

Az angolszász terrorbombázások során szénné kövült szülinapi torta került elő Lübeckben

Német kutatók egy csoportja egy 79 éves mandulás-mogyorós torta maradványaira bukkantak egy lübecki pincében – számol be a Live Science.

A sütemény a város második világháborús bombázása során szenesedett el.

Hírdetés

Noha a torta nagyon régóta nem ehető, a helyi önkormányzat közleménye alapján még mindig felismerhető. A süteményen a cukorból készített dekorációk is jól kivehetőek. A felfedezés bepillantást nyújt a szövetségesek tömeggyilkos pusztításának mindennapjaiba.

A brit légierő 1942. március 28-án éjszaka és a következő nap hajnalban bombázta a várost. Dirk Rieger, Lübeck örökségvédelmi hatóságának régésze szerint a nem katonai, németországi célpontot bosszúból támadták a brit gépek, a cél pusztán a lakosság terrorizálása és legyilkolása volt. A most feltárt sütemény megégett ugyan, de sikerült átvészelnie, hogy ráomlott a felette álló épület, ellenben azzal a személlyel és családjával, akinek a tortát szánták.

A tortát 2021 áprilisában áprilisban találták meg egy, az óvárosban folyó építési munkálat során. Az érintett pincében tányérokat, kanalakat, késeket és egy bakelitlemezt is feltártak. A szakértők megkezdték a közel 80 éves torta helyreállítását, a cél az, hogy kiállítsák a különleges leletet. 


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »