Klein Dávid és Suhajda Szilárd elérte az alaptábort

Klein Dávid és Suhajda Szilárd elérte az alaptábort

Klein Dávid és Suhajda Szilárd kedden elérte az alaptábort a Zajo Dhaulagiri Expedíció 2021 keretében, amelynek célja a 8167 méter magas Viharok hegyeként is emlegetett, Dhaulagiri hegycsúcs elérése oxigénpalack és teherhordók nélkül – közölte az Eseményhorizont csapata szerdán.

Mint írják, az Eseményhorizont két hegymászója, Klein Dávid és Suhajda Szilárd szeptember elsején indult el Budapestről Nepálba.

Hírdetés

„Egy hosszú és kalandos felmenetet követően végre megérkeztünk a Dhaulagiri lábához. A következő napokban berendezzük alaptáborunkat és készülődünk első akklimatizációs körünkre. Jelenleg sűrű felhőben vagyunk és megállás nélkül szakad az eső” – idézi a közlemény Suhajda Szilárd hegymászót.

Most az úgynevezett akklimatizációs időszak következik a hegymászók számára, amikor a hegyen fel-le ingázva egyre magasabban építenek ki táborokat. Pár nap pihenő után el is indítják első akklimatizációs körüket, mely során céljuk, hogy 5850 méteren eltöltsenek 1-2 éjszakát az egyes táborban. Ezt követően visszaereszkednek az alaptáborba és újabb pihenőnapok következnek, majd a kettes és hármas tábor kiépítése. Ha sikerül néhány éjszakát eltölteniük a 7400 méter magas hármas táborban, akkor egy többnapos pihenőt követően megkezdik a csúcsmászást. Erre várhatóan október közepén kerül sor, azonban a helyi időjárási viszonyok ezt befolyásolhatják. A hegymászók a magaslati táborokban sátrat állítanak, amelyekben élelmet, a főzéshez szükséges gázt és egyéb eszközöket hagynak – emlékeztet a kommüniké.

Klein Dávid 2016-ban első magyar megmászóként egyedül állt a legveszélyesebb nyolcezres csúcs, a szintén Nepálban található Annapurna csúcsán. 2019-ben Suhajda Szilárd szintén egyedül ért fel, magyarok közül elsőként, a Kína és Pakisztán határán fekvő K2 csúcsára.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »