Történelmi jelentőségű siker: az izsai Leányvár és az oroszvári Gerulata immár az UNESCO világörökségi listán

Történelmi jelentőségű siker: az izsai Leányvár és az oroszvári Gerulata immár az UNESCO világörökségi listán

Miután július 30-án hivatalosan bejelentették, hogy a Limes Romanus kulturális örökséghez tartozó izsai Leányvár–Kelemantia és a Pozsony-Oroszváron található Gerulata római katonai tábor maradványai felkerültek az UNESCO világörökségi listára, a régóta várt jó hír a szlovák Műemlékvédelmi Hivatal honlapján is megjelent.

A dunai Limes felvételéről az Egyesült Nemzetek (ENSZ) Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi bizottsága a kínai Fucsou városban ez idő tájt zajló 44. online tanácskozásán döntött. Mindkét objektum a rómaiak hozzávetőleg 400 éves létét bizonyítja a mai Szlovákia területén. A jelöléssel kapcsolatos pályázatot, Magyarország váratlan visszalépése után, Szlovákia Németországgal és Ausztriával együtt nyújtotta be.

Célunk az UNESCO Világörökségi listához való mielőbbi csatlakozás, s ennek érdekében korábban szakértőkkel együttműködve kidolgoztunk egy pályázatot, melyben kértük a világörökségbe való felvételt. Immár 11 éve vagyok tagja annak a munkacsoportnak, amely a szlovákiai nevezésért felelős…“

– nyilatkozta a nevezésük kapcsán három héttel ezelőtt médiacsaládunknak Domin István, Izsa polgármestere. A Leányvárról szóló akkori teljes cikkünk itt olvasható.

A nominációs anyag kidolgozása, benyújtása és a pénteken elért eredmény az ügyben érintett országok, partnerintézmények több mint 14 éves sikeres együttműködésének a gyümölcse. Szlovákiában az egész folyamatot az SZK Műemlékvédelmi Hivatala koordinálta, folyamatosan egyeztetve a Szlovák Tudományos Akadémia Régészeti Intézetével, a Duna Menti Múzeummal, a Pozsonyi Városi Múzeummal, valamint Pozsony-Oroszvár és Izsa község vezetésével.

A dunai Limes évszázadokon át képezett határt a Római Birodalom és a birodalmon kívül élő germánok területe között, s az Északi-tengertől a Fekete-tengerig húzódott. Egyúttal kapocsnak is számított a fejlett római antik világ és a szomszédos germán törzsek, nemzetek között.

A dunai Limes már a 8. szlovákiai térség az UNESCO világörökségi listán. Az illetékesek a felvételével nemcsak a különleges értékét akarják hangsúlyozni, hanem a további, még fokozottabb védelmének szükségszerűségét is. Egyúttal az idegenforgalom gyorsabb ütemű felvirágzását is szolgálja az adott térségekben. Az aktuális felvétel a dunai Limes nyugati részére vonatkozik. A térség egyedi értékét világviszonylatban növelheti majd a dunai Limes keleti részének a következő években történő nevezése, ami a Magyarország, Horvátország, Szerbia, Bulgária és Románia területén levő hasonló értékeket érinti.

Hírdetés

Történelmi jelentőségű eseménynek lehetünk részesei, hiszen az UNESCO felvette világörökségi listára az izsai Leányvár (Kelemantia) és az oroszvári Gerulata régészeti lelőhelyeket. Egy hosszú folyamat és nagyon sok munka fejeződik be ezzel a világörökségi bejegyzéssel. Külön köszönetemet fejezem ki Ľubica Pinčíková asszonynak, az országos Műemlékvédelmi Hivatal részéről, valamint Pozsony Városnak, továbbá Csütörtöky József múzeumigazgatónak, Pozsony város múzeumának, illetve Ivan Korčok külügyminiszternek!“

– e bejegyzést tette közzé saját facebookos oldalán Domin István, miután értesült a nagyszerű hírről. Hatalmas eredménynek tartja a listára való felkerülést.

Az eltelt bő egy évtized alatt alatt a nevezési bizottság, melyet az országos műemlékvédelmi hivatal irányít, meghatározott időközönként ült össze, és határozta meg az elvégzendő feladatok sorát – személyre szabottan Izsa, illetve Oroszvár település részére. Természetesen, az állami, illetve a megyei fenntartású intezmények is végeztek bizonyos feladatokat a nevezési folyamat után”

– magyarázta hozzáfűzve, 2019-ben a magyar kormány változtatásokat eszközölt a 4 érintett állam illetékes hivatalai által meghatarozott végleges nevezéshez képest, így az UNESCO bizottsága visszautalta hiánypótlásra a beadványt. 

Sajnos, 2020-ban a Covid-járvány miatt nem valósulhatott meg a nemzetközi nevezési konferencia.

Szerencsére, 2021-ben a technika lehetőve tette az on-line formában megrendezendő találkozót, ezért a kínai konferenciára már átdolgozott formában került a dokumentáció.

Domin István elmondta, hogy a konferencia előtt a Magyar Kormány visszavonta a teljes nevezést, ami arra ösztönözte a másik 3 érintett felet, hogy külön egyeztetve az UNESCO nevezési bizottságával, elfogadtassa az elkészült dokumentumokat. A bizottság megfelelt a felkérésnek, és jóvahagyta a felek által benyújtott kérvényt. Ezáltal a római Limes nyugati szakaszának németországi, osztrák és szlovák helyszínei a meghozott döntés alapján felkerülhettek e listára. 

Országos szinten Selmecbánya, Lőcse, a fatemplomok stb. után 8. helyszínként Izsa és Oroszvár vilagörökségi státuszt kaphatott, ami ilyen sok munka és várakozás után mindnyájunkat hatalmas boldogsággal tölt el“

– fejtette ki végül Izsa polgármestere.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »