Tavalyhoz képest megduplázta Kolozsvár a szociális szervezetek támogatását

4,2 millió lejjel támogatja 2021-ben Kolozsvár önkormányzata a szociális téren tevékenykedő szervezeteket. A június 16-i tanácsülésen megszavazott támogatás a tavalyinak közel a duplája. A megszavazott összegeket az önkormányzat alárendeltségében tartozó Szociális és Egészségügyi Igazgatóság továbbítja a szociális tevékenységet végző akkreditált szervezetek.

A magyar vonatkozású civil szervezetek 314 ezer lejt kapnak. Az Aksza Ház 12 ellátott gyerek után idén 72 ezer lejben részesül, a Magyar Mozgássérültek Egyesülete 40 ellátottja számára 240 ezer lejes támogatást nyújt az önkormányzat. A Máltai Szeretetszolgálat közel 187 ezer lejben részesül, a pénz egy részével a Speciális nevelési igényű gyerekek óvodáját támogatják. A Fébé Alapítvány 480 ezer lejt kap az városi költségvetésből, a Gondviselés-Providenţa-Fürsorge pedig mintegy 50 ezer lejes támogatásban részesül.

Hírdetés

Oláh Emese, a támogatásokra jogosult szervezetek listájáról döntő bizottság elnöke elmondta, az önkormányzat nagyra értékeli ezeknek a szociális szervezeteknek a munkáját, hiszen minden területet az önkormányzat Szociális és Egészségügyi Igazgatósága önerőből nem tud lefedni. „Ezek a szervezetek jelentősen és következetesen hozzájárulnak a kolozsvári szociális ellátáshoz, szakértelmük, odaadásuk nélkülözhetetlen. Tisztában vagyunk azzal, hogy a világjárvány miatt milyen nehéz helyzetbe kerültek ezek a szolgáltatók, éppen ezért igyekeztünk a megduplázott támogatással a segítségükre sietni” – emelte ki az alpolgármester.

Iskolatáskát kapnak a hátrányos helyzetű gyerekek

Tanszerekkel ellátott iskolatáskát kap 450 hátrányos helyzetű gyermek, Kolozsvár önkormányzata 45 ezer lejt különített el erre a célra. A támogatást a családtámogatásban és a minimális garantált jövedelemben részesülő családokból származó gyerekek kapják meg. Oláh Emese, Kolozsvár szociális ügyekkel megbízott alpolgármestere elmondta, az önkormányzat minden eszközzel szeretné megakadályozni az iskolaelhagyást. „A tanszerek, az iskolatáska beszerzése problémát jelenthet a nélkülöző családnak, a megfelelő felszerelés hiánya pedig hozzájárulhat az iskolaelhagyáshoz. Ezzel a támogatással is korlátozni szeretné az önkormányzat ezt a jelenséget” – mondta az elöljáró.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »