Szanyi: Körön kívül marad, aki nem beszél angolul a nemzetközi politikában

Egy miniszterelnöknek nyitottnak és határozottnak kell lennie, az pedig nem jó, ha nem tud angolul – mondta a hirado.hu-nak Szanyi Tibor, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) miniszterelnök-jelöltje.

Karácsony Gergely másodszorra lehet úgy miniszterelnök-jelöltje Magyarországnak, hogy alig vagy egyáltalán nem beszél nyelveket, ilyenre 1990 óta még nem volt példa – írta nemrég a Magyar Nemzet.

Karácsony a 2018-as sikertelen miniszterelnök-jelöltsége után ugyan gondolkodott azon, hogy elinduljon az EP-választáson, és Brüsszelben folytassa a karrierjét, de végül elvetette ezt, mivel nem beszélt angolul.

Vajon hogyan gondolkodik minderről egy másik ellenzéki politikus, aki öt nyelven beszél.

Ha egy kicsit visszanézünk, láthatjuk, hogy Medgyessy Péter például nagyon jól beszél franciául és amikor hallottam angolul megszólalni megállapítottam, hogy az is teljesen rendben van – mondta a hirado.hu-nak Szanyi Tibor, az Igen Szolidaritásért Mozgalom miniszterelnök-jelöltje.

„A nemzetközi politikában az angol lett az első számú nyelv, ma már nem is kérdezik egymást a különféle országok tisztségviselői, hanem automatikusan angolul szólalnak meg” – fogalmazott.

Hírdetés

A politikus szerint, aki egyébként 2014 és 2019 között az Európai Parlament képviselője volt, nem jó, ha egy politikai vezető, főleg egy miniszterelnök nem beszél angolul.

Egy hivatalos tárgyalásra már csak azért is kell a tolmács, hogy az embernek legyen ideje egy pillanatnyi gondolkodásra a válaszok előtt, de egy társasági ebéd elköltése, egy koktél elfogyasztása kötetlen körben nem igazán működik úgy, hogy az ember nem szól a másikhoz, hiszen így úgymond körön kívül kerül – mondta Szanyi Tibor, aki azért hozzátette, hogy nem „halálos”, ha egy ország vezetője nem tud angolul, de mindenképpen hasznos, ha beszéli ezt a nyelvet.

A politikus azt is kiemelte, hogy például Horn Gyula is nagyon jól értett angolul, egyáltalán nem jött zavarba, ha ezen a nyelven kezdtek vele beszélgetni.

Úgy mondanám, hogy a politikában társasági hátrány, ha az ember nem beszél angolul, mert ilyenkor csak feszeng és ez nem jó – fogalmazott Szanyi Tibor, aki mindezek ellenére nem szeretné minősíteni a többi ellenzéki politikust, ám mint mondta, ő a legalkalmasabb jelölt az összes közül.

Közgazdasági doktori egyetemi címem van, angolból és olaszból felsőfokú, oroszból szakmai középfokú, németből alapfokú nyelvvizsgám van. Ezen felül társalgási szinten beszélek franciául – árulta el a politikus.

Kérdésünkre, hogy milyennek is kell lenni egy miniszterelnök-jelöltnek annyit mondott: nyitottnak és határozottnak. Vajon Karácsony Gergely ilyen? – szegeztük neki a kérdést.

„A határozottsággal azért lehetnek problémák, de az biztos, hogy nincs kevesebb esélyem arra, hogy miniszterelnök legyek, mint Karácsony Gergely” – mondta Szanyi Tibor.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »