Kérték vagy nem a szülõk, hogy a tanárok csak oltással taníthassanak az iskolában?

Kérték vagy nem a szülõk, hogy a tanárok csak oltással taníthassanak az iskolában?

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter már a tavaszi vakáció ügyében sem volt a helyzet magaslatán, hisz egyik nyilatkozata követte a másikat, ezek pedig gyakran önmaguknak is ellentmondtak. Most azonban új szintre emelte az oktatási kérdések zászlóra tűzését, a román sajtóban ugyanis futótűzként terjedt, hogy a „szülők nyomására” a tanügyminiszter beadta a derekát, így már ő is hajlik arra, hogy a be nem oltott tanárok csak online taníthassanak.

Az oktatásügyi miniszter vízválasztó kezdeményezésén még azok a pedagógusok is meglepődtek (rosszabb esetben felháborodtak), akik be vannak oltva, hisz az oltás önkéntesen történik, ezzel pedig gyakorlatilag rákényszerítik a tanárokat, hogy ha be akarnak menni a munkahelyükre, előtte „oltakozzanak”.

Cîmpeanu kedden Ploiești-ben hangsúlyozta, hogy bár az oltás önkéntesen történik, de felelős cselekedet és az egyetlen megoldás az egészségügyi válság megszüntetésére. A szülők felől érkező „egyre nagyobb nyomás” miatt azt szeretné, ha az oktatás csak azok számára történne fizikai jelenléttel, akik beoltották magukat.

Az egyelőre csak hipotetikus felvetéssel azonban van egy kis gond!

Abban az esetben, amikor a szĂźlők „nyomĂĄsgyakorlĂĄsĂĄrĂłl” ĂŠs „aggodalmairĂłl” ĂĄltalĂĄnosan beszĂŠlĂźnk, az lenne a logikus, ha ezt statisztikai felmĂŠrĂŠs, orszĂĄgos konzultĂĄciĂł, vagy egyszerĹąen az orszĂĄgos szĂźlők szervezetĂŠvel valĂł egyeztetĂŠs tĂĄmasztanĂĄ alĂĄ.

A dörgedelmes kijelentést azonban sem előbbi kettő nem előzte meg, sem a Szülői Szervezetek Országos Föderációja (FNAP-IP) nem kért ilyet, pont ellenkezőleg!

UtĂłbbit maga a szĂźlők szĂśvetsĂŠgĂŠnek elnĂśke tette vilĂĄgossĂĄ, Iulian Cristache a kĂŠtsĂŠgek elkerĂźlĂŠse ĂŠrdekĂŠben előre jelezte: nem mondott olyat (a tanĂźgyminiszternek – szerk. megj.), hogy azok a tanĂĄrok, akik nem oltjĂĄk be magukat, csak online tanĂ­tsanak. Sőt, amĂ­g nem lesz kĂśtelező a vĂŠdőoltĂĄs, addig ő soha nem is tĂĄmogatnĂĄ ezt, mert a tanĂĄrokat nem lehet eltiltani a munkaĂźgyi szabĂĄlyzat alapjĂĄn meghatĂĄrozott tevĂŠkenysĂŠgĂźktől. LeszĂśgezte, a miniszter nyilatkozata nincs ĂśsszefĂźggĂŠsben a szĂźlők szĂśvetsĂŠgĂŠnek vĂŠlemĂŠnyĂŠvel.

Hírdetés

Pentru a nu exista dubii:
Nu am spus vreodată că profesorii care nu se vaccinează ar trebui să predea doar online! Atâta…

KĂśzzĂŠtette: Iulian Cristache – 2021. ĂĄprilis 13., kedd

A Magyar Szülők Szövetsége pedig ennél még tovább ment, egyenesen elhatárolódott a tárcavezető szélsőséges kijelentésétől, mert ők a többség véleményében hisznek, az pedig nem bizonyított, hogy a szülői közösség ezt szeretné. Ugyanakkor Cîmpeanu felvetését sem megbeszélés, sem vita, sem pedig egyeztetés nem előzte meg. Ők például a sajtóból értesültek róla.

Csiky Csengele, a magyar szövetségi elnöke a Transindex-nek elmondta, a tanügyminiszter ad hoc módon határoz, nem egyeztet oktatáspolitikai kérdésekben a civil szervezetekkel, csak akkor, amikor már jóformán idejük sincs reagálni rá. De olyan kérdésekbe viszont belekényszeríti az oktatási rendszer szereplőit, amelyben nem szakavatottak. Az elnök szerint oltási kérdésekben mindenkinek magánvéleménye lehet, szervezetként viszont első sorban az egészségügyi szakembereknek kellene döntenie arról, hogy milyen irányt kövessenek. Ehhez képest azzal, hogy a tanügyminiszter ilyen véleményt fogalmaz meg, azt váltja ki, hogy az oktatási rendszer szereplői egymásra mutogatnak, kinek kell még beoltatnia magát. Ezzel kényszeríti rá az embereket az oltásra.

A tanĂźgyminiszter az oktatĂĄsi ĂĄllamtitkĂĄrokkal se mindig egyeztet

A Transindex megkeresésére Kallós Zoltán Szatmár megyei korábbi főtanfelügyelő-helyettese, oktatási államtitkár árnyalni próbálta a képet, szerinte a tanügyminiszter csak jelezni szerette volna, hogy ha lesz egy ilyen igény a civil szféra részéről, akkor ez is kritérium lehet.

„Az utĂłbbi időben ĂŠn mĂĄr mindenkinek azt mondom, hogy az a normĂĄlis hozzĂĄĂĄllĂĄs, hogy akkor jelentsĂŠk ki, hogy ez Ă­gy is van, ha megjelent hivatalos kĂśzlĂśnyben. Ebben az esetben mĂŠg mindenkĂŠpp konzultĂĄlni kell a szakszervezetekkel, diĂĄkokkal, pedagĂłgusokkal, szĂźlőkkel. Ez egy elĂŠg fontos kĂŠrdĂŠs” – mutatott rĂĄ az ĂĄllamtitkĂĄr.

KallĂłs ugyanakkor hozzĂĄtette, valĂłszĂ­nĹąleg volt ilyen jellegĹą kĂŠrĂŠs vagy megkeresĂŠs, de ő nem tud arrĂłl, hogy ilyen „nagy lĂŠptĂŠkĹą” lenne. Nincs informĂĄciĂłja arrĂłl, hogy a szĂźlők nyomĂĄst gyakoroltak volna a tĂĄrcavezetőre, nem tudni, hogy ezt Sorin CĂŽmpeanu mire alapozta.

Az egyeztetések hiánya kapcsán azt emelte ki, amikor a tavaszi vakáció meghosszabbítását a miniszter nyilatkozata nyomán sokan készpénznek vették, ezért reagáltak rá a szakszervezetek, a diákok, szülők is, amit csak a sajtóban megjelent anyagokat követően véglegesítettek az említett civil és szakmai szervezetekkel tárgyalóasztalhoz ülve. De nem gondolja, hogy ez bevett szokás lenne.

Érdeklődésünkre, hogy a tárcavezető nyilatkozatai előtt, az államtitkárjaival egyeztetni szokott-e, Kallós azt válaszolta, van amikor igen, van amikor nem. Mint mondta, mivel jelenleg az oltási kampányt népszerűsítik, ezért két hete ritkán találkoznak. De azért máskor, nagyrészt egyeztetni szokott velük.

Ellenben vannak nĂŠha olyan informĂĄciĂłi, amelyeket „hirtelen” megoszt a kĂśzvĂŠlemĂŠnnyel, ezĂŠrt alakulnak ki ezek a helyzetek. (hĂ­rszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »