Már átszállították az első szlovákiai betegeket az egyik lengyel kórházba

Már átszállították az első szlovákiai betegeket az egyik lengyel kórházba

Stachura közlése szerint a belügyminisztériummal együtt az elmúlt két hétben segítségért folyamodtak az EU-s tagországokhoz. Elsőként a románok ajánlották fel, hogy nővéreket és orvosokat küldenek mintegy három hétre – ők már meg is érkeztek és Pozsonyban segítenek be. Az ő segítségükkel és az Egyetemi kórház közreműködésével sikerült a Szívkórházban új fekvőhelyeket kialakítani a koronavírus legnehezebb lefolyásával küzdő betegek számára.

Románia mellett Lengyelország és Németország is felajánlotta segítségét. Mindkét ország 10-10 lélegeztetőgépes fekvőhelyet ajánlott fel kórházaiban. Ennek a felajánlásnak a keretében érkeztek meg az első szlovákiai betegek Gorlicére.

Stachura megjegyzi, hogy természetesen a prioritás a megfelelő egészségügyi ellátás bebiztosítása itthon, a másik oldalon azonban

“ha nem szabadítunk fel intenzív fekvőhelyeket Szlovákiában, akkor nem lesz elég helyünk a további betegeknek, akiknek mesterséges lélegeztetésre lesz szükségük”

Az államtitkár elmondása szerint a betegek külföldi elhelyezésének feltétele a biztonságos átszállítás és a minőségi egészségügyi ellátás biztosítása.

Hírdetés

Az államtitkár mai közlését érdemes kiegészíteni azzal a ténnyel, hogy Magyarország kormánya az elmúlt napokban 10 lélegeztetőgépet adományozott a galántai kórháznak, szerdán pedig Szijjártó Péter további, összesen 17 lélegeztetőgép adományozásáról számolt be a felvidéki kórházak számára – ebből 6 a dunaszerdahelyibe, 1-1 pedig másik 11 kórházba kerül majd.

Szijjártó: Elfogadhatatlan, hogy egy államtitkár befagyott kaukázusi konfliktusokhoz hasonlítsa a felvidéki magyarok helyzetét – videóval

A folyamatosan romló járványügyi helyzetet a helyiek sem nézik feltartott kézzel. Ahogy arról korábban beszámoltunk két csallóközi községben is önkéntes gyűjtést szerveztek, ahol összesen 3 magasnyomású oxigénterápiás gép ára gyűlt össze, melyeket a dunaszerdahelyi kórháznak adományoznak a napokban az érintett települések.

Kicsi falu nagy szívvel – Kevesebb, mint két hét alatt gyűjtötték össze a dunaszerdahelyi kórház covid-osztályának szánt támogatást a kulcsodiak

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »