Hiába sír Karácsony, mint a zálogos tehén – dugig van a főváros kasszája

Összesen 122 milliárdos tartaléka volt Budapestnek 2020. december 31-én. Ez meglehetősen furcsává teszi Karácsony Gergely és helyettese állítását, miszerint novemberre fizetésképtelenné válhat a főváros.

A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzatnak tavaly decemberben még majd’ szétfeszítette a tárcáját a komoly pénzmennyiség, a Magyar Államkincstár adatsora azt mutatja, hogy a múlt esztendő utolsó napján 10,4 milliárd forintot tartott a kincstárnál. Ezen felül a kereskedelmi bankoknál további 36,7 milliárd forintja volt a helyhatóságnak, állampapírban pedig újabb 74,8 milliárd forint.

Alsó tagozatos matematikai ismeretekkel rendelkezve Karácsony könnyedén kiszámolhatta volna, hogy felesleges telesírni a baloldali sajtót, 122 milliárd felett dönthetett akkortájt.

Hírdetés

A főváros év végi likvid eszközállománya az összes fővárosi kerület összes likvid eszközeinek 58 százaléka volt, míg a valamennyi vizsgált önkormányzat likvid eszközeinek a 15 százalékával rendelkezett.

A kincstár adataiból egyébként kiderül, hogy nagyvárosainkat és a budapesti kerületeket is figyelembe véve a múlt év végén a fővárosnak volt a legtöbb pénze. Debrecen volt a második 74 milliárddal, Székesfehérvár 35 milliárddal a harmadik. Más nagyvárosok tíz-húsz milliárd forint körüli összeggel rendelkeztek.

Később sem lett nyoma a fizetésképtelenségnek, a 2021. február 22-i állapot szerint ezen a napon még mindig a főváros rendelkezett a legtöbb állampapír-állománnyal, pontosan 43.381.070.000 forinttal, valamint a 2021. évi helyi adófizetés előtt nem sokkal még mindig jelentős likvid eszköz felett diszponál.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »