Magyarország, Ausztria és Lengyelország is kész segíteni Szlovákiának a járvány kezelésében

Magyarország, Ausztria és Lengyelország is kész segíteni Szlovákiának a járvány kezelésében

Szlovákia ezért szerdán aktiválta az EU civilvédelmi rendszerét, és nemzetközi segítséget kért a járvány megfékezéséhez. A válaszra nem sokat kellett várni, Martin Klus  külügyi államtitkár csütörtökön délelőtt közölte a facebookon, hogy Magyarország, Ausztria és Lengyelország is jelezte, hogy készek segíteni Szlovákiának.

Ausztria katonaorvosokat küld, Lengyelország 200 intenzív-férőhelyet ajánlott fel sajátjai közül (jelenleg Szlovákiában 293-an szorulnak intenzív ellátásra). Azt még nem tudni, hogy Magyarországtól milyen segítség érkezik, Szlovákia jelenleg is tárgyal igényei pontosításáról.

Miközben globális szinten csökken az új koronavírusos esetek száma, Szlovákiában új lendületet kapott a járvány, és ezen a héten szinte minden mutató újabb hullámot sejtet. Nem véletlenül, a legtöbb országban nyíltan harmadik hullámról beszélnek, amelyet az új mutációk szétterjedése indított útjára. A helyzet nem annyira váratlan, az elmúlt hetekben volt egy rövid, amikor enyhült az esetszámok növekedése, de a halálozások és a kórházi ápolásra szorulók száma nem csökkent.

Hírdetés

Nem csak Szlovákiában kezdett újabb ívbe a járványgörbe. Magyarországon a csütörtökön nyilvánosságra hozott adatok utalnak arra, hogy egy újabb hullám elején tartanak.

Érdekes összefüggés, hogy adott lakosra számítva Komárom-Esztergom és Nógrád megyében volt a legtöbb új fertőzött, nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy Szlovákiával határos megyékről van szó. Az elmúlt nap Magyarország 104 személy vesztette életét koroanvírus-fertőzésben, ez a szám négyhetes csúcsot jelent.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »