Érvénybe lépett a Covid-automata. Ezek a szabályok érvényesek az ön járásában

Érvénybe lépett a Covid-automata. Ezek a szabályok érvényesek az ön járásában

Interaktív térképen követheti, milyen intézkedések érvényesek az egyes régiókban.

Hosszas viták után a kormány úgy döntött, február 8-ától érvénybe léptetik az egészségügyi tárca által még decemberben kidolgozott, ún. Covid-automatát. A sokszor kaotikus szlovákiai járványkezelés ezáltal új irányt vehet, kiszámíthatóbbá, tervezhetőbbé válnak a koronavírus feltartóztatását célzó intézkedések.

A Covid-automata pontosan szabályozza, a járványhelyzet súlyosságához mérten milyen intézkedések lesznek érvényben egy adott járásban.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a jelenlegi súlyos járványhelyzetben a járávnykezelés még mindig országos szempontokat követ,

a Covid-automata a február 8-i startvonalon az egész országban egységesen fekete színű, vagyis a legszigorúbb intézkedések érvényesek.

Ez a helyzet mindaddig érvényben marad, amíg a szlovákiai kórházakban kezelt koronavírusos betegek száma nem csökken 3000 alá. Jelenleg ez a szám még 3500 fölött van.

Hírdetés

Már február 8-tól is lesz eltérés az egyes járások között,

hiszen a kormány múlt pénteken úgy döntött, a fekete besorolású járásokban mégsem nyithatnak meg az iskolák. Ilyen például a magyarlakta Vágsellyei és a Rozsnyói járás is. A többi járásban a fennartók ítélik meg, mennyire súlyos a településen a járványhelyzet, s nyitják-e meg a tanintézményeket.

Február 10-től a munkába járáshoz szükséges tesztek érvényességében is különbség alakul ki az egyes járások között.

A legkedvezőbb járványügyi helyzetben lévő Nagykürtösi járásban (4. veszélyeztettségi szint) elegendő lesz háromhetente teszteltetni, az 5-ös besorolású járásokban (pl. ilyen a Rimaszombati) 14 napnál nem régebbi tesztre negatív lesz szükség, a 6-os, 7-es besorolású járások lakóinak hetente új tesztet kell felmutatni. A tömegközlekedési eszközökön utazóknak egységesen az egész országban 7 napnál nem régebbi teszttel kell rendelkezniük.

 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »