Tánczos Barnát meglepte, hogy milyen sok mûanyagot hasznosít újra Románia

Tánczos Barnát meglepte, hogy milyen sok mûanyagot hasznosít újra Románia

Pozitív meglepetés érte Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert a Green Report által szervezett online konferencián. Mint mondta, ez volt az első jó hír, amelyet a miniszteri tevékenység első négy hetében kapott.

Tánczos több ülést követően csatlakozott a Zoomos találkozóhoz, amelyen számos környezetvédelemmel kapcsolatos információ és elemzés elhangzott, olyanok is, amelyek még a környezetvédelmi minisztert is meglepték, ebben az esetben viszont pozitívan. A nem újrahasznosított műanyagadó („Taxa pe plastic nereciclat”) elnevezésű konferencián például azt is ismertették a szakértők, hogy az Európai Unióban 2018-ban a műanyag csomagolóanyagok mintegy 41,5 százalékát hasznosították újra. Ehhez képest az Eurostat adatai szerint Romániában ez az arány ugyanebben az évben meghaladta az uniós átlagot, mivel az országban a hulladék 43 százalékát sikerült újrahasznosítani.

Hírdetés

2019-ben Romániában a törvényes előírás ehhez képest 55 százalék lett volna, viszont ez végül a kitűzött célhoz képest még négy százalékkal magasabb lett. A nem PET típusú műanyag esetében a cél 22,5 százalék lett volna, viszont ebben az esetben is sikerült magasabb, 38,4 százalékos eredményt elérni.

Tánczost ugyan meglepte az eredmény, viszont figyelemre méltó. Ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy van egy furcsa ellentmondás a számok tekintetében, hisz az országban bár sok műanyagot hasznosítanak újra, mégis turistaként minden utcasarkon, mezőn és erdőben szeméttel találkozunk. Úgy vélte a fennmaradó műanyag jelentős része a környezetet szennyezi. Így szerint az az egyik kihívása Romániának, hogy megneveljék azokat, akik szemetelnek.

A környezetvédelmi miniszter arra is emlékeztetett, hogy rengeteg más feladatra is megoldást kell keresniük, Romániának 2020-ban 20 új jogsértést követett el, amelyek pénzügyi következményekkel járhatnak, ha nem oldják meg őket.

Tánczos Barna terveiről és az általa vélt környezetvédelmi kihívásokról bővebben vele készült interjúnkban írtunk, ami itt olvasható el:
Tánczos Barna: a környezetvédelem terén a „tűzoltás” az első feladat


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »