Köszöntjük a hetvenéves Jarábik Gabriellát

Köszöntjük a hetvenéves Jarábik Gabriellát

Hetven évvel ezelőtt ezen a napon született Csúzon Jarábik Gabriella, a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgatója, a dunaszerdahelyi Fókusz Irodalmi színpad alapító-vezetője.

Középiskolai tanulmányait a lévai pedagógiai középiskolában végezte óvónőként. Későbbiekben Győrön szerzett főiskolai végzettséget.

Vajkán majd Dunaszerdahelyen óvónő, később az óvodákat felügyelő járási tanfelügyelő. A kilencvenes években a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal helyettes elöljárója, majd a  kulturális minisztériumnál helyezkedik el. Közel két évtizede a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának az igazgatója.

Hírdetés

A szakmai pályája mellett több mint ötven évvel ezelőtt, 1970-ben megalapította a Fókusz Irodalmi Színpadot, évtizedeken keresztül vezette a nagyrészt dunaszerdahelyi fiatalokból álló művészeti formációt.

Számos díjjal tüntették ki munkásságát. Madách Imre halálának 150. évfordulóján, 2014 januárjában a Nógrád Megyei Közgyűlés Madách-díjában részesült. Ekkor a következőket nyilatkozta a Felvidék.ma-nak: „Azért is szép, hogy most kaptuk meg közösen ezt a díjat, mert ebben az évben emlékezünk meg Madách Imre halálának 150. évfordulójáról. Ez az évforduló több szempontból is jelentős az intézményünknek. A kitüntetés nagyban ösztönöz a további hatékony együttműködésre.” 2017-ben a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át.

A jelen sorok írója leginkább a Palócföldhöz köthető tevékenysége révén ismerte meg a mai ünnepeltet.

(Csemadok.sk/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »