A tehetségvizsgák nem lesznek könnyebbek, de a diákok teljesítménye kétséges

A tehetségvizsgák nem lesznek könnyebbek, de a diákok teljesítménye kétséges

A középiskolák, elsősorban a szakközépiskolák igazgatói, pedagógusai már most érzékelik, hogy diákjaik eredményei jóval elmaradnak az előző években megszokottól. Főleg a gyakorlati oktatás hiányzik nekik. A pandémia bonyolítja a tehetségvizsgákra való felkészülést és a gyakorlati érettségi vizsgák megvalósulását is.

A jövendőbeli színészek, énekesek, sportolók, de a kozmetikusok és fodrászok is a gyakorlati oktatás helyett csak elméleti oktatásban részesülnek, azt is távoktatás keretében. Ez alól csak az autógyárakkal vagy más üzemekkel szerződött, duális oktatásban résztvevő tanulók a kivételek. De gyakorlati felkészítés nélkül maradnak az egészségügyi szakiskolák tanulói is.

Az oktatásügyi minisztérium és egyes iskolaigazgatók véleménye szerint a diákoknak két körülményre kell felkészülniük.

Az iskolaigazgatók az érettségi vizsgákkal és a felvételikkel összefüggésben több kifogást is emeltek. Elfogadhatatlan például, hogy az előző évek gyakorlatával ellentétben az idén a tehetségvizsgákat az általános felvételi vizsgák után tartják. A tehetségvizsgákra május 5-én vagy 6-7-án, illetve a második körben május 12-én illetve május 13-14-én kerül sor. További gondot okoz az is, hogy a sportiskolákban a téli sportágakra márciusban, a többi sportágakra májusban lesznek a felvételik. Az iskolaigazgatóknak a felvételi vizsga után három nappal el kell küldeni a felvételiről szóló határozatokat. Ha márciusban betöltik a létszámot a téli sportokban kiváló diákokkal és betelik a számukra megállapított létszám, a többi sportágban jeleskedő diákok számára már nem lesz helyük. Az iskolák számára ugyan nem írják elő az egyes sportágakban felvehető diákok számát, de az iskolák a tanulókat a teljesítményük szerinti sorrendben veszik fel.

Hírdetés

A művészeti iskolák, konzervatóriumok tanulóinak azonban komoly problémát jelenthet gyakorlás nélkül tehetségvizsgát tenni. Hasonló nehézségekkel küzdenek az egészségügyi szakközépiskolák diákjai is, a jövő fizikoterapeutái, fogtechnikusai, optikusai, hiszen jelenleg gyakorlásra nincs lehetőségük. Néhányan legalább az országos COVID-19 vírustesztelésnél segédkezhettek.

Fennáll annak eshetősége is, hogy a gyakorlati érettségikre különféle munkahelyeken kerül sor, kérdéses azonban ezek időpontja.

„Az érettségizők bizonyára nem örülnek majd annak az intézkedésnek, hogy számukra a tanév esetleg csak augusztus végén érne véget, és augusztusban valósulnának meg a gyakorlati érettségi vizsgák is” – jelezte nemrégiben egy beszélgetésben Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter.

(aktuality.sk/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »