A WHO tanácsadó csoportja szerint hetekkel a megadott időn túl is beadható a vakcinák második adagja

A WHO tanácsadó csoportja szerint hetekkel a megadott időn túl is beadható a vakcinák második adagja

A SAGE betűszóval jelölt csoport azzal indokolta álláspontjukat, hogy a második adag késleltetése lehetővé teszi az országok számára, hogy szűkös vakcinakészleteik ellenére minél több embert tudjanak beoltani – tekintettel a súlyosbodó járványügyi helyzetre.

A második (emlékeztető) oltás nélkül a vakcina hatékonysága drámaian lecsökkenhet, a korábbi tesztek szerint a 94 százalékos hatékonyság helyett 58 százalékos hatékonyságúak lehetnek.

Hírdetés

Európában elsőként a britek írták át az oltási tervüket úgy, hogy minél több ember kaphassa meg az első adagot. Az ottani orvosok akkor arra figyelmeztettek, hogy így 12 héttel is később jutnak majd hozzá a már vakcinázott személyek a második adaghoz. Csakhogy Nagy-Britanniában is megteltek a kórházak, a járvány pedig kicsúszott az ellenőrzésük alól – így a döntéshozók nem nagyon tétováztak, és megelégednek az 58 százalékos védettséggel is. Hasonló lépést fontolgatnak a németek, a dánok pedig már hat hétre tolták ki a második adag beadásának határidejét.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »