Valamennyi egészségügyi dolgozónak elérhető a védőoltás

Valamennyi egészségügyi dolgozónak elérhető a védőoltás

Már valamennyi egészségügyben dolgozó számára elérhető a védőoltás; azokból a városi kórházakba is szállítanak, nemcsak az oltópontokra – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

Pfizer-BioNTech vakcina a Szent László Kórházban 2021. január 5-én. MTI/Kovács Tamás

Már valamennyi egészségügyben dolgozó számára elérhető a védőoltás; azokból a városi kórházakba is szállítanak, nemcsak az oltópontokra – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

Megkapja a Pfizer-BioNTech vakcinából készült koronavírus elleni védőoltást egy dolgozó a Szent László Kórházban 2021. január 5-én. MTI/Kovács Tamás

Müller Cecília emlékeztetett: eddig a sürgősségi, intenzív ellátásban, illetve közvetlenül a koronavírusos betegek ellátásában résztvevőket oltották, ez a kör most bővül mások mellett a járóbeteg- és az egyéb fekvőbeteg-szakellátást végzőkkel, a fogorvosokkal, háziorvosokkal, védőnőkkel, iskolaorvosokkal, gyógyszerészekkel is.
   
Hozzátette, az oltóanyagból – amelyből kedden is érkezett újabb 39 ezer adag – nemcsak az oltópontokra, hanem a városi kórházakba is szállítanak, hogy az ott dolgozókat helyben be lehessen oltani.

Hírdetés

Megkapja egy dolgozó a Pfizer-BioNTech vakcinából készült koronavírus elleni védőoltást a fővárosi Szent János Kórház Kútvölgyi tömbjében 2020. december 15-én. MTI/Balogh Zoltán
   
Jelenleg Magyarországon 78 ezer 875 ember oltására elegendő vakcina van, 15 ezernél több egészségügyi dolgozót már beoltottak, és készülnek a bentlakásos szociális intézményekben élők és az ott dolgozók oltására is – mondta az országos tisztifőorvos.
   
A legfrissebb információkat ismertetve közölte: némi stabilitást, illetve javulást mutatnak napok óta Magyarországon a járványügyi adatok. Az elmúlt 24 órában – a köznevelési intézményekben történt tesztelésekkel együtt – 870-nel emelkedett az azonosított új koronavírus-fertőzöttek száma, az aktív betegeké 143 065-re mérséklődött.
   
Kis mértékben, 5760-ra csökkent a jelenleg kórházban ápoltak száma, illetve 394-re a lélegeztetésre szorulóké, miközben 176 576-ra emelkedett a járvány kezdete óta a gyógyultak létszáma. Az elmúlt 24 órában 103 beteg hunyt el, közülük a legfiatalabb 24, a legidősebb 101 éves volt, mindketten szív-érrendszeri betegségben szenvedtek – részletezte az adatokat az országos tisztifőorvos.

Palotás Mónika főgyógyszerész hűtőbe pakolja a koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer-BioNTech vakcinát a Szent János Kórházban, ahol folytatódott az egészségügyi dolgozók oltása 2021. január 5-én. MTI/Balogh Zoltán
   
Kitért arra is, hogy a védőoltások beadásának gördülékenyebbé tétele érdekében a koronavirus.gov.hu oldalon, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közzétették azt a lakossági tájékoztatót és beleegyezési nyilatkozatot, amelyet kinyomtatva és kitöltve az oltást igénylők fel tudják gyorsítani az oltópontokon a beadás folyamatát. Különösebb előkészületet nem igényel a megjelenés, de az éppen lázas betegektől az időpontjuk lemondását kérik. Az adatfelvétel után az orvos dönt az olthatóságról, majd a vakcina beadása után 15-20 perces – az esetleges reakciók miatt szükséges – várakozást követően a beoltott személy igazolókártyát kap, amelyen szerepel a következő oltás időpontja is.
   
Müller Cecília megjegyezte, hogy éppen egy évvel ezelőtt jelentették be a kínai hatóságok az új típusú koronavírus megjelenését, ezért örömteli fejlemény, hogy egy évvel ezt követően az oltás révén már hatékony eszköz áll rendelkezésre a vírus terjedése ellen. Magyarországon is betartják a gyártó oltási előírását, vagyis a két vakcina beadása között a 21 napos különbséget, hiszen az a cél, hogy minél nagyobb számban legyenek védettek az emberek.
   
Az országos tisztifőorvos hétfőn levelet küldött az oltóhelyek számára, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségügyben dolgozók körében mindenki számára megnyílt a védőoltás beadásának lehetősége, mégpedig „szektorsemlegesen”, hiszen a járvány kezelésében mindenki jogosult a vakcinára.

A Zala Megyei Szent Rafael Kórházba érkezett Pfizer-BioNTech vakcinák 2021. január 5-én. MTI/Varga György
   
Kérdésre válaszolva Müller Cecília arról is beszélt, hogy a gyógyszerészek, háziorvosok akár már most jelentkezhetnek a legközelebbi oltópontokon a védőoltásért, nekik is e-mailben vagy telefonon érdemes időpontot kérniük. Szintén újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy az oltási rendben a rendvédelmi dolgozók közül azok, akik közvetlenül részt vesznek a védekezésben, azért élveznek előnyt a 18 és 59 év közötti, fokozott kockázatnak kitett állampolgárokkal szemben, mert ők vannak leginkább kitéve a fertőzésveszélynek, hiszen azokra vigyáznak, akik védtelenek.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »