Tíz emberből négynek sikerült pénzt félretennie a pandémia idején Romániában

Tíz emberből négynek sikerült pénzt félretennie a pandémia idején Romániában

A romániaiak háromnegyede inkább a közvetlen banki ügyintézést részesíti előnyben, és csak 14 százalékuk választja az online kapcsolatfelvételt.
Egy felmérés szerint a válaszadók 28 százaléka saját vagy családtagjainak oktatásába fektetne be, ha rendelkeznének egy nagy összeggel és szeretnének megtakarítani;  23%-uk bankba tenné pénzét; 16%-uk vállalkozásba fogna; 10%-uk valutát vásárolna; a többiek más célokra használnák fel az összeget. A válaszadók mindössze 9 százaléka tartaná „a matrac alatt” a pénzét – derül ki a bankrendszer digitalizálásáról szóló tanulmányból, amelyet a Román Bankszövetség megbízásából a Román Elemző és Stratégiai Intézet (IRES) készített 2020 decemberében.

A Hotnews hírportál által idézett felmérés szerint

a járvány idején tíz romániaiból körülbelül négynek sikerül megtakarítani (39%), miközben a világjárvány előtt egy normál hónapban a válaszadók kétharmada (68%) tudott félretenni

– derül ki a kutatásból. A városokban élők és a férfiak inkább képesek voltak megtakarítani a járvány idején.

A bankbetét elhelyezéséhez az ügyfelek háromnegyede a banki ügyintézővel való közvetlen interakciót részesíti előnyben (78%), 14% online interakciót szeretne, a válaszadók 1%-ánál pedig a kapcsolatfelvétel módja nem lényeges kérdés, a megkérdezettek 7% -a pedig nem érintett a kérdésben. 

Hírdetés

A megtakarítással rendelkező személyek arányának csökkenése ellenére a Covid-19 járvány az ügyfelek betétei növekedésének ütemét 15%-kal, éves ütemben 3-4 százalékponttal gyorsította fel a pandémiát megelőző szinthez képest.

A betétek egyenlegét 410 milliárd lejre becsülik a 2020 novemberi adatok szerint.

A megtakarítás gyorsabb előrehaladása a világjárvány összefüggésében azt mutatja, hogy a lakosság és a vállalatok „biztonsági övként” tekintettek a román bankrendszerre.

A lakosság és a vállalatok megtakarításainak kétharmada nemzeti valutában történik, a félretett pénzek többi része devizában. A legtöbb betét rövid távon, kevesebb mint egy év alatt jön létre. A bankok egyenlegének mintegy 61,4%-át a lakosság teszi ki.

A közvélemény-kutatást 2020 decemberében 1449 felnőtt személy bevonásával végezték el, akik közül 1158 banki szolgáltatásokat használó válaszadó. A kutatás hibaszázaléka +/- 2,8.

Simó Helga


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »