Ünnepi összejövetelek a járvány árnyékában: egymásnak ellentmondó nyilatkozatok, ajánlások karácsony és szilveszter előtt

Ünnepi összejövetelek a járvány árnyékában: egymásnak ellentmondó nyilatkozatok, ajánlások karácsony és szilveszter előtt

A romániai hatóságok jó ideje hangsúlyozzák, hogy karácsonykor és szilveszterkor is a jelenleg érvényben lévő járvány­ügyi szabályok, korlátozások lesznek érvényben. Azonban így is rengeteg kérdés merül fel a családi vagy baráti összejövetelek kapcsán, amelyek gyakorlatilag betilthatatlanok. Utánanéztünk, mit lehet és mit nem, illetve mit ajánlanak a szakemberek, illetékesek az ünnepekre. Sok az ellentmondás, például abban a kérdésben, hogy büntethetők-e, vagy sem a házibulik szervezői, résztvevői. Úgy tűnik, sok minden a hatóságok értékelésén, szándékán, jóindulatán múlik.
A jelenlegi korlátozások karácsonykor és szilveszterkor is érvényben maradnak, így a közelgő ünnepekkor is tilos lesz magánrendezvényeket tartani – szögezte le a Krónika kérdésére Györke Zoltán. A Kolozs megyei alprefektus rávilágított,

a szervezett események szabályellenesek, viszont családtagjainkat, akárcsak most, az ünnepek idején is meglátogathatjuk.

„Sehol sincs kiírva, hogy hányan találkozhatnak egy lakásban. Ha például 15 családtag összegyűl egy nagyobb házban, és még csatlakozik 15 unoka, az nem egy szabályellenes magántalálkozó, függetlenül attól, hogy karácsonykor vagy karácsony előtt, illetve után történik” – mutatott rá az alprefektus. Viszont felhívta a figyelmet arra is, megtörténhet, a hatóságok úgy értékelik, hogy az adott helyszínen – az összegyűltek létszámától függetlenül – bulit szerveztek, ami már büntethető.

Szigorúságot vetített előre korábban Mircea Abrudean Kolozs megyei prefektus, aki az egyik rádiónak úgy nyilatkozott, hogy

az ünnepek ideje alatt fokozott ellenőrzések várhatók Kolozsváron és a Kolozs megyei üdülőtelepeken is,

a magántulajdonban lévő hétvégi házakat is beleértve. Úgy fogalmazott, ha kell, a hatóságok „rátörnek” a bulizókra, hogy megfékezzék a járvány terjedését. „Az én tanácsom továbbra is az, hogy ne szervezzünk házibulikat!” – jelentette ki Abrudean.

Kérdésünkre, hogy a hagyományoknak megfelelően az emberek elhagyhatják-e lakásukat, összegyűlhetnek-e szilveszter éjszakán, Györke Zoltán alprefektus elmondta,

a spontán találkozók engedélyezettek, ezeken legtöbb 100 személy vehet részt.

Hírdetés

Úgy vélte, ebben az esetben a szabadtéri gyülekezési korlátozásra vonatkozó előírás érvényes, miszerint legfeljebb százan gyűlhetnek össze. „Ha 99 vagy 100 szomszéd találkozik a tömbház előtt a távolságtartási és maszkviselési szabályokat betartva, az törvényes” – mondta Györke Zoltán.

Ugyanakkor alaposan „bekavar” a képbe, hogy éjjel 11 után, hajnali 5 óráig kijárási tilalom van érvényben Romániában. Raed Arafat belügyi államtitkár arra a kérdésre, hogy a régi szokásokhoz híven, szilveszter éjszakáján a polgárok kivonulhatnak-e az utcára újévet köszönteni, kijelentette: nem lesznek utcai bulik szilveszterkor, hiszen az év utolsó éjszakáján is érvényben maradnak a jelenlegi korlátozások, azaz éjszakai kijárási tilalom lesz érvényben.

Ugyanúgy kerülendő a karácsonyi kántálás is, hiszen bár régi hagyományról van szó, a házról házra járás kedvez a vírus terjedésének.

„Az ünnepek ideje alatt gondoljunk magunk, családtagjaink és az idősek egészségére, és igyekezzünk minél inkább csökkenteni a személyes találkozások számát” – tanácsolta az állampolgároknak az országos vészhelyzeti bizottság vezetője.

Raed Arafat a Pro Tv-nek nyilatkozva hangsúlyozta: a kormány nem szabhatja meg, hogy valaki hány személyt fogadhat a saját házában az ünnepek idején, így csak ajánlani tudják, hogy a közös ünneplés a szűk családi körre korlátozódjon. Györke Zoltánnal és Mircea Abrudeannal ellentétben Raed Arafat úgy fogalmazott, a hatóságok nem tiltják a házibulikat sem, de azt tanácsolják, hogy ezek minél szűkebb körben történjenek, azaz

csak olyanok legyenek jelen, „akikkel nap mint nap maszk nélkül találkozunk”.

Hozzátette, nem határoznak meg maximális vagy minimális létszámot, de az ajánlás az, hogy a létszám a közeli személyekre korlátozódjon. Ha azonban mégis azt szeretné valaki, hogy többen legyenek jelen, akkor be kellene tartani a járványügyi óvintézkedéseket – azaz a maszkviselést és a társadalmi távolságtartást –, ami, ismerte el az egészségügyi szakember, egy lakásban nehezen kivitelezhető.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »