98 éves egykori náci lágerőr ellen emeltek vádat Németországban

98 éves egykori náci lágerőr ellen emeltek vádat Németországban

Újabb egykori náci lágerőr ellen emeltek vádat Németországban, a giesseni ügyészség pénteki közleménye szerint ezúttal egy 98 éves férfit állítanak bíróság elé.

A német állampolgárságú férfit azzal vádolják, hogy 1943 júliusától 1945 februárjáig a náci párt önkéntesekből álló fegyveres szervezete, az SS őrszolgálatot teljesítő tagjaként közreműködött a Brandenburg tartományi Sachsenhausen koncentrációs tábor 3300 rabjának „kegyetlen és alattomos meggyilkolásában”.

Hírdetés

A Sachsenhausen koncentrációs tábor 1936-tól működött, a Berlin térségében fekvő lágerbe nagyjából 200 ezer embert hurcoltak. Tízezrek haltak meg az éhezés, betegségek, kényszermunka következtében, vagy váltak az SS rendszerszerű gyilkosságainak vagy orvosi kísérletek áldozatává.

Németországban évtizedekig nem emeltek vádat koncentrációs táborok és megsemmisítő táborok őrei ellen, mert a hatóságok úgy látták, hogy nincs esély elmarasztaló ítéletre. A fordulatot John Demjanjuk, a sobibóri koncentrációs tábor őrének ügye hozta meg. Egy müncheni bíróság 2011-ben öt év börtönre ítélte az időközben elhunyt lágerőrt, bűnrészesnek találva 27 ezer zsidó fogoly meggyilkolásában. Bár a vádlott aktív közreműködése a gyilkosságokban nem nyert bizonyítást, a bíróság megállapította, hogy felvigyázói munkaköréből szükségszerűen következik, hogy köze volt a foglyok halálához.

Az ítélet szemléletváltáshoz vezetett a német igazságszolgáltatásban, így a nemzetiszocialista diktatúra idején elkövetett bűncselekmények feltárásával megbízott speciális szövetségi ügyészség (ZSt) vezetésével 2011 óta életkorra tekintet nélkül valamennyi ismert élő lágerőr ügyében vizsgálatot indítottak, és igyekeznek felkutatni a koncentrációs táborok további, még élő egykori őreit.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »