66 évvel ezelőtt támadta meg a Szovjetunió Magyarországot

66 évvel ezelőtt támadta meg a Szovjetunió Magyarországot

66 évvel ezelőtt, 1956. november 4-én indított támadást a Szovjetunió a forradalmi Magyarország ellen. A regulárus katonasággal megtámogatott felkelői csoportok keményen ellenálltak a szovjet támadóknak, de november 12-ig mindenütt megadásra kényszerültek.

Visszajátszuk a történelmet: Andau/Mosontarcsa 1956 – Híd a szabadságba

A szovjet hadsereg a hajnali órákban kezdte meg a „Forgószél” hadműveletet. Nagy Imre híres beszédét 5 óra 20 perckor sugározta a Kossuth Rádió:

  „Itt Nagy Imre beszél, a Magyar Népköztársaság minisztertanácsának elnöke. Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar demokratikus kormányt. Csapataink harcban állnak! A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével!”

Hírdetés

Budapestre három irányból vonultak be a szovjet harcoszlopok, ahol hamarosan elkeseredett harcok kezdődtek. A reguláris magyar katonaság ellenállása hamar abbamaradt, ám a különféle felkelőcsoportok napokon keresztül szívósan ellenálltak az ellenséges túlerőnek. Különösen heves harcok dúltak a Corvin-közben és környékén (Kilián-laktanya), Kőbányán, Óbudán, a Baross és a Széna-téren, valamint Csepelen. Legtovább a csepeliek bírták, itt csak november 12-e táján csendesedtek el végleg a harcok.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követően óriási menekülthullám indult meg, közel 200 ezren igyekeztek az ország elhagyására nyugat felé.

A megtorlás időszakában közel 400 embert végeztek ki, tízezreket börtönöztek be – mindezt az általános amnesztia ígérete ellenére.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »