55 ember ellen emelhetnek vádat Facebook-üzenetek miatt

55 ember ellen emelhetnek vádat Facebook-üzenetek miatt

Közel három és fél éve zajlik a Tolvajkergetők nevű önkéntes civil bűnüldöző szervezet elleni hatósági eljárás, mely a közelmúltban nem várt fordulatot vett.

A Tolvajekrgetőkkel zajló kálvária legújabb fejezete úgy kezdődött, hogy a 2018. május 28-án feltöltött videóban Polgár Tamás – “hírhedtebb” nevén Tomcat – többek közt az utolsó tárgyalást kommentálta, majd bemutatta Dr. Fialka Orsolya ügyésznő nyilvános Facebook oldalát, az ott található képekkel együtt. Egy történetet is elmesélt, amely szerint az ügyész Facebook ismerősei közt megtalálta egy régi barátját, aki „egy nagyon beképzelt, mindenkit lenéző csajnak” írta le Fialkát, aki „kézzel-lábbal pedálozik, hogy lerombolja mások életét”. A végén hozzáteszi: „Ha valaki netán üzenetet írna Facebookon Fialka Orsolyának, tartok tőle, hogy hisztériás rohamot fog kapni, hiszen nyilvánvalóan számára az ügyészi hivatás gyakorlásába nem fér bele a nyilvánosság általi ellenőrizhetőség. Biztos vagyok benne, hogy a következő tárgyaláson ordenáré üvöltözést fog csapni.” Ezután még hozzátette, hogy a videó nézői csak akkor írjanak neki, ha pontosan ezt szeretnék elérni.

Polgár Tamás, Tomcat

Hetekig semmi sem történt, míg néhány nappal ezelőtt egy névtelenségbe burkolózó személy a már említett videó alá írt megjegyzésében közölte, a rendőrök házkutatást tartottak nála, majd lefoglalták a telefonját és a számítógépét. Az indoklás szerint Dr. Fialka Orsolya feljelentette őt és még vagy 55 embert becsületsértésért, és zaklatásért, amiért azok üzenetet mertek neki írni. Néhány nappal később az „Igazságot a Tolvajkergetőknek” nevű Facebook oldalon több bejegyzés is napvilágot látott a szóban forgó esettel kapcsolatban. Hogy pontos képet kaphassunk az ügyről, megkerestük az említett oldal üzemeltetőit, akik készségesen álltak rendelkezésünkre, és megosztottak velünk minden információt.

“Hetekig semmi sem történt”

 

Az oldal adminisztrátorai szerint az egyik feljelentett férfinak a teljes ügyiratot elküldte a nyomozó hatóság, benne az ügyésznő tanúvallomásával, a házkutatási jegyzőkönyvekkel, a gyanúsítotti kihallgatásokkal és az összes üzenet tételes leiratával. Ezek alapján eddig kilenc ember ellen indítottak eljárást becsületsértés, zaklatás és személyes adattal való visszaélés vádjával. Elképzelhető, hogy több üzenetküldő ellen is történt már hatósági intézkedés. Dr. Fialka Orsolya ügyésznő állítása szerint „feltörték a Facebook oldalát”, és szerinte az üzenetekből az derül ki, hogy “életellenes bűncselekményt készülnek elkövetni a sérelmére”. Ugyan a nyomozás nem a mi feladatunk, de a Polgár Tamás által közreadott videóban jól látható, hogy az ügyésznő Facebook adatlapján az üzenetküldési gomb aktív, így bárki egy gombnyomással kapcsolatba kerülhetett vele. Ehhez semmilyen bűncselekmény, hekkelés elkövetésére nem volt szükség.

Hírdetés

„A butaság akkor válik veszélyessé, ha hatalommal és szorgalommal párosul.”

 

A nyomozási iratok szerint az üzenetek tartalma meglehetősen vegyes, és az ügyésznő munkájára vonatkozó visszafogott kritikától kezdve, a szexuális töltetű szidalmakon át a testi erőszakkal való fenyegetésig terjednek, bár az utóbbiakból igen kevés volt köztük. A komolyabb fenyegetések miatti aggodalmat ugyan mi is megértjük, de azt is meg kell jegyeznünk, hogy az Alkotmánybíróság határozata szerint az ügyész is közszereplőnek minősül, így a munkája kapcsán kapott súlyosabb kritikákat is el kell viselnie. Így furcsának tűnik, hogy az ügyészség miért érzi szükségesnek házkutatás lefolytatását és büntetőeljárás megindítását egy-egy olyan üzenetért, mint: „Esetleg randi? Szeretem a hisztis csajokat!”, vagy „A butaság akkor válik veszélyessé, ha hatalommal és szorgalommal párosul”. Az üzenetküldők közt számos 18 éven aluli fiatal is volt, akik az eset miatt valószínűleg komolyabb retorzióra is számíthatnak, hiszen sokkal kisebb kihágásokért is el szoktak tanácsolni diákokat. Az eljárás alá vontak egy kivétellel mind 22 éven aluliak.

 

Egy később közreadott videóban Polgár azt állítja, hogy több gyanúsított is úgy kapott idézést, hogy abban nem szerepelt, hogy mivel gyanúsítják őket, vagy teljesen mást írtak bele. Becsületsértés helyett önbíráskodás és súlyos testi sértés volt feltüntetve a dokumentumon, majd a kihallgatáson közölték a valós tényállást. Mivel Polgárt felbujtással gyanúsítják ebben az ügyben, azt tervezi, hogy a többi gyanúsítottal együtt az Európai Emberjogi Bírósághoz fordul, mert állítása szerint  a rendőrség eljárása súlyosan sérti a szólásszabadság jogát, a magánszférához való jogot, és a tisztességes eljáráshoz való jogot is.

 

Az ügy várhatóan komolyabb hullámokat fog vetni, hiszen hazánkban példa nélküli esetről van szó. Nekünk csak egyetlen megjegyzésünk van az üggyel kapcsolatban: Vajon ha egy átlagos állampolgárt ér hasonló kellemetlenség a Facebook használata közben, az ügyészség akkor is hasonló vehemenciával rúgja rá az ajtót az elkövetőre? A választ sajnos (vagy szerencsére) nem tudjuk, de úgy látszik nem csak a bíróságokon, hanem az ügyészség egyes rejtett zugaiban is megtalálható még a bolsevista tempó.


Forrás:generacio.eu
Tovább a cikkre »