5+1 szupermag, amit minden nap kellene fogyasztani

Sok kicsi sokra megy, szól a mondás, ez nagyon is igaz azokra a szupermagokra, amiket mindennap kellene fogyasztanod. Nem csak a dióról és a manduláról beszélünk, amivel gyakrabban találkozhatsz, hanem hat másik olyan alapanyagról, amiket ideje bevezetned az étrendedbe. Lássuk, melyik mire jó és hogyan érdemes fogyasztani! őket!

A legtöbb étrend ott bukik el, hogy túl kevés rost van benne, ami elengedhetetlen az egészséges étkezéshez – írja a bien.hu.

A chia mag nem csak rosttal, de magnéziummal, kálciummal és vassal is tele van, így érdemes egy-egy fogásba rendszeresen belecsempészni.

Szuper levesekbe, a reggeli müzlidbe, joghurtokba, salátákra, fasírtba vagy süteményekbe belesütve.

Te hogyan fogod legközelebb kipróbálni?

Annak érdekében, hogy folyamatosan változatosan és egészségesen étkezz, mindig érdemes valami újat kipróbálni. Vagy ez esetben valami régit csak új köntösben.

A tökmag szuper választás az őszi hónapokban, de akár egész évben is, hiszen nem csak változatosan felhasználható, de még rendkívül finom is.

Nekünk nőknek is szuper, hiszen sok-sok B-vitamin, cink és fehérje van benne, a pasidnak meg egyszerűen kötelező, hiszen csodás hatással van a prosztatára, hiszen a tökmag rendszeres fogyasztása segít megelőzni a prosztatával kapcsolatos betegségek kialakulását.

A lenmag talán ritkábban fordul elő, mint a tökmag vagy a mostanában nagyon felkapott chia mag, viszont annál hasznosabb, ha beépíted az étrendedbe.

A lenmagot nem véletlenül emlegetik igazi szupermagként, hiszen nagyon jó hatással van a szemre, csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladásokat és a rákos megbetegedések ellen is hatékonyan lép fel.

Hírdetés

Ha túl keménynek találod a magokat, akkor őröld meg, majd süsd bele sütibe vagy kenyérfélékbe.

Tipp: Tárold hűvös helyen egy lezárt edényben vagy tedd a hűtőbe, hogy tovább friss maradjon!

Igen, jól hallottad a kendermag egy olyan szuper alapanyag, amit érdemes beszerezned és rendszeresen fogyasztanod.

Itthon inkább bio boltokban találod meg, de neten is megrendelheted, ha nem akarsz túl sokáig kutakodni utána.

Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszint, valamint telis-tele vannak magnéziummal, vassal és omega-3 és omega-6 zsírsavakkal. A kendermag továbbá segít a fogyásban, jótékony hatással van a szívedre és cukorbetegeknek is ajánlott.

Tipp: Ha túl keménynek érzed, akkor őröld meg kézzel vagy késes robotgéppel és fogyaszd legalább hetente egyszer!

Lehet, hogy a szotyizás csak régen volt menő a meccsnézés közben?

Ha így is van, mindenképp igyekezned kell visszahozni a mindennapjaidba, hiszen ez az értékes mag nem csak E és B-vitaminban gazdag, de magas antioxidáns tartalmával hatékonyan segíti a sejtek, a haj és a bőr normális állapotának fenntartását.

Tipp: Mivel a napraforgómag a legtöbb boltban megtalálható és nem is vészes az ára, ezért érdemes mindig tartanod otthon belőle egy-két csomaggal, hiszen nasinak is szuper, ha magában egy marékkal megeszel belőle vagy sütibe, salátára is jó választás!

Bár a legtöbb esetben a rántott hús panírjában vagy a hamburgerzsömle tetején találkozol a szezámmaggal, ez a kis mag sokkal többre hivatott ennél.

Ha szoktatok otthon péksüteményeket készíteni, akkor egy marékkal érdemes belesütni a kenyérfélékbe, jó textúrát ad az őszi krémleveseknek, a tartalmas salátáknak, és az ázsiai tésztaételekbe is szuperül passzol.

Ezek miatt sem lehet véletlen, hogy már legalább ötezer éve az egyik legegészségesebb olajos magnak tartják, ideje kipróbáni a fehér és a fekete változatát is!


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »