350 millió forintot próbáltak tisztára mosni

350 millió forintot próbáltak tisztára mosni

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a két férfival, valamint egy nővel szemben, akik 2018 januárja és júliusa között céges bankszámláikra külföldről átutalt pénzösszegek bűnös eredetének leplezésében működtek közre.

Hírdetés

A vádirat szerint a fenti időszakban a két férfi érdekeltségi körébe tartozó két gazdasági társaság bankszámláira ismeretlen elkövető által megtévesztett külföldi cégek hét alkalommal utaltak több tízmilliós nagyságrendű összegeket. Azzal a vádlottak is tisztában voltak, hogy az esetenként 10,5 millió és 154 millió forint közötti jóváírásokra bűncselekmény folytán került a számláikra.

A pénzek egy részét a jóváírásukat követően készpénzben a céges számlákról felvették. Nagyobb részüket viszont internetbank útján, azonnali átutalásokkal és valótlan közlemények feltüntetése mellett hét, a rendelkezésük alatt álló céges és lakossági bankszámla között előbb több alkalommal körbeforgatták, majd az immáron legálisnak látszó összegeket ezután vették ki a számláról. A férfiak összesen közel 200 millió forintot szereztek meg. A 154 milliós tétel terhére a pénzfelvételt már megrendelték, azonban a pénzintézet a csalás gyanújáról értesülve az összeg visszautalását kezdeményezte, amelybe az elkövetők a bankfiókban beleegyeztek.

A vádirat szerint továbbá az egyik férfi a bűnös eredetű összegekből 5 millió forintot a felesége magánszámlájára is elutalt, aki a pénzt részben felvette, részben pedig rövid időn belül bankkártyás vásárlások úján elköltötte.

A főügyészség a férfiakkal szemben különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntette, míg a nővel szemben pénzmosás alapesete miatt emelt vádat.

A vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »