326 ezren vettek részt a Múzeumok éjszakája programjain

326 ezren vettek részt a Múzeumok éjszakája programjain

Megvan a következő rendezvény időpontja.

Az idei Múzeumok éjszakája programsorozaton 326 ezer érdeklődő vett részt – mondta el Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

Az idei év egyik legnagyobb eredménye, hogy jóval szélesebb körű lett a múzeumok kínálata, a korábbi évekhez képest több vidéki helyszín kapcsolódott be a rendezvénysorozatba, és a vidéki helyszínek sokkal látogatottabbak voltak, mint korábban – emelte ki Vincze Máté, felidézve, hogy amikor huszonkét évvel ezelőtt elindult a Múzeumok éjszakája, még egy Budapest-fókuszú program volt.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: továbbra is tény, hogy nincs még egy olyan kulturális fesztivál Magyarországon, amely egyetlen éjszaka alatt ennyi embert mozgat meg, ide értve a Sziget fesztivált is.

Hírdetés

Idén a Szépművészeti Múzeum volt a Múzeumok éjszakája leglátogatottabb helyszíne, ahol dzsessz- és kortárstánc-programok is várták az érdeklődőket – jegyezte meg Vincze Máté.

A második leglátogatottabb múzeum a Magyar Nemzeti Múzeum lett, látogatószámban a harmadik helyen a székesfehérvári Szent István király Múzeum, negyedik helyen pedig a Magyar Természettudományi Múzeum végzett – mondta el a helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy mind a négy múzeum több mint 12 ezer látogatót fogadott egy éjszaka alatt.

A programsorozaton a legideálisabb célcsoport a fiatal felnőttek csoportja, de egyre több a rendezvényen a fiatal és az idősebb látogató is – tette hozzá Vincze Máté.

Kiemelte, hogy a Múzeumok éjszakáján rengeteg interaktív program van. Emlékeztetett arra, hogy a múzeumi szakmában az utóbbi időben tudatos építkezés volt – és ennek a Múzeumok éjszakája is egy fontos eleme -, hogy élményszerűvé tegyék a tárlatokat, a fiatalok tapasztalataira építve mutassák be a tárgyakat.

Vincze Máté elmondta azt is, hogy a következő Múzeumok éjszakáját 2025. június 21-én fogják megtartani.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »