29 évet kapott egy olasz tengerésztiszt, mert titkos dokumentumokat akart átadni Oroszországnak

29 évet kapott egy olasz tengerésztiszt, mert titkos dokumentumokat akart átadni Oroszországnak

Walter Biot olasz tengerésztisztet 29 év börtönre ítélték, mert titkos katonai információkat adott át Oroszországnak.

Az ítéletet egy fellebbviteli bíróság hozta meg – írja az olasz sajtó. A bíróság szerint nem kétséges, hogy Biot a titkos információkat az orosz nagykövetség egyik képviselőjének akarta átadni. A védelem a tárgyalás lefolytatásának módját kifogásolja.

A katonai fellebbviteli bíróság hétfőn gyakorlatilag helybenhagyta az elsőfokú bíróság által hozott ítéletet, amely 30 év börtönbüntetésre ítélte Biotot. A bírák szerint nem volt kétséges, hogy Biot olyan információkat akart átadni, amelyek katonai titoknak számítottak.

A tisztet bűnösnek találták katonai titkok kémkedési céllal történő kiszolgáltatásában, valamint abban is, hogy titkos információkat keresett azzal a céllal, hogy azokat kiszolgáltassa.

Hírdetés

A védelem kifogásolja a tárgyalás lefolytatásának módját, amely az információk titkossága miatt rendkívüli intézkedések mellett zajlott.

„Walter Biot soha nem láthatta azokat a bizonyítékokat, amelyek alapján elítélték, és nem kérdezhette az őt megvádoló tanúkat sem”

– mondta Roberto De Vita ügyvéd, aki jelezte, hogy a Legfelsőbb Bírósághoz nyújtottak be fellebbezést. A védelem korábban azzal érvelt, hogy Biot nem adott át semmilyen bizalmas dokumentumot.

A tisztet 2021 márciusában vette őrizetbe a rendőrség, amikor a nyomozók szerint át akart adni az orosz nagykövetség egyik alkalmazottjának egy memóriakártyát, amely fénymásolt titkos dokumentumokat tartalmazott. A vádirat szerint a nyilvánosságra hozott dokumentumokért cserébe 5000 eurót kapott az oroszoktól.

Olaszország ezután kiutasított két orosz diplomatát. Letartóztatásakor Biot fregattkapitányi rangban volt. A védelmi minisztériumban dolgozott, és a nemzetbiztonsági politika kidolgozása és az Olaszország szövetségeseivel való kapcsolatok irányítása volt a feladata .


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »